Téma: Élelmiszerbiztonság
Az ételmérgezés okai, tünetei és kezelési lehetőségei
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2024.08.19. 08:20
Az ételmérgezés olyan hasi panaszokkal, hányással, hasmenéssel járó megbetegedés, mely elkülönül a többi, hasmenést okozó kórképtől. Nem fertőzésről van szó, hanem a betegséget kiváltó baktériumok termelte mérgek, az...
Botulizmus: veszélyes méreganyagok az ételekben
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2022.07.25. 09:33
A botulizmus egy viszonylag ritkán előforduló, éppen ezért nem nagyon ismert megbetegedés. Kórokozója a Clostridium botulinum nevű baktérium, pontosabban a baktérium által termelt toxin. A baktérium ideg-izom...
A Listeria a hűtőben jobban túlél, mint szobahőmérsékleten
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító - 2022.06.13. 18:03
A sajtok tárolásával kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kutatás szerint a Listeria baktérium alacsony hőmérsékleten jobban túlél, mint szobahőmérsékleten, és a sótartalom sem befolyásolja hosszabb ideig történő tárolás...
Strand, fagyi: biztonságban vagyunk?
WEBBeteg - Czibere Anikó, újságíró - 2021.06.19. 19:33
A nyárhoz elválaszthatatlanul hozzátartozik a fagyi, a pancsolás, a lángos. Azonban mielőtt belevetjük magunkat a nyári örömökbe, érdemes tájékozódni: egészségünket, épségünket nem tesszük-e kockára?
Dísztököt csak díszíteni
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2020.12.20. 12:23
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető.
Étel okozta megbetegedések
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2020.07.12. 15:06
Minden évben 23 milliónál is több európai betegszik meg a kétes, bizonytalan eredetű, egészségre ártalmas (nem feltétlenül a megromlott) élelmiszerek fogyasztása miatt - ez azonban csak a jéghegy csúcsa, írja a...
Élelmiszerbiztonsági tanácsok a lakosság részére a koronavírus-járvány idején
Nemzeti Népegészségügyi Központ - 2020.03.25. 11:06
A Nébih szemléletformáló munkája során minden eszközt megragad ahhoz, hogy a vásárlókat a hétköznapokban is a helyes vásárlói magatartásra ösztönözze. A jelenlegi rendkívüli helyzetben fokozott odafigyeléssel és a napi...
Mire figyeljünk az utcai ételvásárláskor?
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2016.08.19. 13:11
Az augusztus 20-i ünnepséget számos szabadtéri rendezvény is kíséri. A gyorsaság és egyszerűség miatt sokan választják ilyenkor az utcai ételárusok kínálatát. A NÉBIH összegyűjtötte, hogy mire figyeljünk, ha gyrososnál...
Rióba utazik? Ezekre figyeljen étkezésnél!
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2016.08.04. 07:38
Napokon belül elkezdődnek a 31. Nyári Olimpiai Játékok. A NÉBIH összegyűjtötte a legfontosabb élelmiszer-biztonsági tudnivalókat a Brazíliába utazók számára, hogy csak a sportversenyek okozzanak izgalmas pillanatokat.
Szigorúbb szabályok az egészséget veszélyeztető élelmiszerek ellen
MTI - 2015.01.15. 23:23
Az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszerben (ekáer) az élelmiszerekre szigorúbb szabályok vonatkoznak, amitől a visszaélések hatékonyabb kiszűrésért reméli a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
NÉBIH: antibiotikumok és más szerek nem maradnak az állatok húsában
WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2014.04.24. 09:41
Az állatgyógyászatban az antibiotikumok ma már kizárólag az állatok bakteriális eredetű fertőző betegségeinek gyógykezelésére szolgálnak, hozamfokozóként való alkalmazásukat 2006-ban betiltották az Európai Unióban.
Életbe lépett a kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelv
MTI - 2014.04.02. 16:25
A múlt hónap végén életbe lépett a Magyar Élelmiszerkönyv kézműves élelmiszerekre vonatkozó irányelve, amely meghatározza, hogy mi tekinthető kézműves (míves) élelmiszernek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM)...
Élelmiszerbiztonsági jó tanácsok árvíz idején
Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - 2013.06.06. 12:05
A nagy esőzések okozta árvizek, belvizek az óriási anyagi károkon túlmenően élelmiszerbiztonsági kérdéseket is felvetnek. - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján.
Ételbiznisz és egyre több étkezési zavar...
MTI - 2010.09.18. 11:41
Az egészséges táplálkozás titka régóta foglalkoztatja a kutatókat. Nem új a megállapítás, miszerint a megfelelő táplálkozás a "test bölcsessége." Ami azt jelenti, hogy öröklött hajlamként a csecsemő is képes...
Akrilamid, fuzárium, melamin - szigorúbb szabályok?
MTI - 2009.07.15. 14:03
Új, a korábbiaknál szigorúbb nemzetközi élelmiszerellenőrzési szabályokat, kötelező vizsgálati módszereket fogadott el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékes szakbizottsága.
Élelmiszerek és mikotoxinok - Mennyire veszélyesek a láthatatlan gombák?
WEBBeteg - 2009.06.24. 11:18
Egy sajnálatos szegedi eset kapcsán kiemelt témává vált hazánkban a fuzáriumgomba toxinjai által okozott egészségkárosodás. Mint ismeretes, a beteg kislány ötévesen menstruál és csomókat találtak a mellében. De mi az a...