Téma: Antioxidáns

Az antioxidánsok és szerepük a szervezetünkben

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2024.07.19. 10:30
Antioxidáns
Az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú vegyületei, amik képesek a sejtek számára káros, oxidatív hatásokkal járó szabad gyökök semlegesítésére. Az emberi test egy bizonyos határig...

Egy méltatlanul népszerűtlen zöldség: a zeller

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2025.04.13. 05:03
A zeller (Apium graveolens) ismert gyógy- és fűszernövény, Dél-Európából terjedt el, ma többféle változata ismert és termesztett. Sokoldalú növény, gyógyászati céllal a zeller gumóját...

Béta-karotin

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2025.04.09. 15:21
Béta-karotin
A béta-karotin az egyik legismertebb karotinoid, amely antioxidáns tulajdonságai és A-vitamin előanyagként (provitaminkén) betöltött szerepe miatt kulcsfontosságú a táplálkozásban. Számos...

Antioxidánsok - Infografika

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2025.04.01. 14:00
Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek semlegesítik a sejtkárosodást okozó szabad gyököket, ezáltal csökkentik a...
A kutatások többsége igazolta, hogy a vérben mért C-vitamin magas szintje összefügg a mérsékeltebb vérnyomással, mind a hipertóniás, mind a normál vérnyomással élők körében. A C-vitamin...

Immunerősítő élelmiszerek

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.10.24. 18:13
Évszaktól függetlenül mindig fontos immunrendszerünk épségének megőrzése és erősítése, melyben táplálkozásunknak is jelentős szerep jut. Ha ellenálló képességünk jól működik, kisebb...

Gyümölcsmagok: mikor káros, mikor hasznos?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2024.08.09. 13:20
Az egyes gyümölcsök magjai is tartalmaznak a szervezet számára hasznos anyagokat, ezért fontoljuk meg, hogy kidobjuk vagy megegyük a dinnye vagy az alma magvait. Problémát okozhatnak...

Szürke hályog ellen C-vitamin? Segíthet és árthat is

WEBBeteg összeállítás - 2024.04.25. 11:20
A szürke hályog kialakulásában ismert módon szerepet játszik az oxidatív károsodás, ebből a megfontolásból vált fontos kutatási témává az antioxidánsok - köztük a C-vitamin - szerepe a...

Ételek, amik fiatalosan tartanak

WEBBeteg összeállítás - Cs. K., fordító és Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.03.13. 11:50
Nem maradhatunk örökké fiatalok, de a sok értékes ásványi anyagot, vitamint, antioxidánsokat és enzimeket tartalmazó élelmiszerek segítenek abban, hogy tovább megőrizhessük...

Az L-glutationról

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész - 2024.01.20. 14:33
Habár sokak számára ismeretlen vegyületről van szó, az L-glutation a szervezet egyik legfontosabb molekulája. Fő feladatai a sejtek védelme, az immunrendszer működésének segítése és a...

Miért fontos a lutein és a zeaxantin?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.01.05. 11:03
Lutein
A jó látás, a szem egészsége minden ember számára fontos. Ahhoz, hogy szemünk sokáig megfelelően működjön, érdemes odafigyelni arra, hogy bizonyos vegyületekből elegendő mennyiséggel lássuk...

A vörösbor hatása a szervezetre

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2023.12.29. 12:50
Vörösbor
A bor hazánk nemzeti jelképeinek egyike, a számos kitűnő borvidék jelenlétének, a magyar borkészítés hagyományainak köszönhetően. Az elmúlt évek kutatásai arra utalnak, hogy a vörösborban...

Sütőtök, a narancsszínű vitaminbomba

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2023.09.28. 11:43
Sütőtök
A tökfélék családjába (Cucurbitaceae) tartozó növény változatos formájú: lehet hosszúkás, ovális vagy kerek, kicsi vagy nagy a sárga különböző árnyalataiban. Az őszi hónapok csemegéje...

Homoktövis - Mit érdemes tudnunk róla?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2023.09.12. 12:35
Homoktövis
A homoktövis (Hippophae rhamnoides) narancssárga bogyótermése elsősorban kiemelkedően magas C-vitamin-tartalmáról ismert, azonban számos egyéb vitamin, ásványi anyag, illetve többféle omega...

A szelén élettani hatásai

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2023.08.31. 13:25
Szelén
A szelén olyan mikroelem, amely mindössze 10-15 mg mennyiségben található meg az ember szervezetében, jelenléte mégis sokrétű biológiai hatást közvetít. A szelén legnagyobb része a lágy...

A klorofill szerepe a táplálkozásban

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - 2023.08.12. 05:03
A klorofill a zöld növények színét adó pigment, mely által a napfényből fotoszintézis által energiához jutnak. A természetes klorofill egy zsírban oldódó anyag, ezért ha szeretnénk, hogy az...

Az E-vitamin szerepe a szervezetünkben

WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia - 2023.02.22. 15:30
E-vitamin
Az E-vitamin (alfa-tokoferol) egy antioxidáns hatású zsírban oldódó vitamin, vagyis véd a szabad gyökök károsító hatásától. Főképp az egyes sejtek sejthártyáját védi, hozzájárul az...

Mit kell tudni az olívaolajról?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022.09.26. 15:03
Mit jelent az extra szűz kifejezés? Miért nem alkalmas magas hőfokon történő sütésre? Tényleg csökkenti a rossz koleszterin szintjét? Rövid összeállítás az olívaolajról.

Mit tehet bőre, haja és körmei egészségének megőrzéséért?

WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos - 2022.07.26. 22:03
Antioxidáns
A hibátlan bőr, az egészséges haj és köröm nagyrészt adottság, azonban életmódunkkal mi is sokat tehetünk megőrzéséért. És bár megállítani ugyan nem tudjuk, de késleltethetjük bőrünk...

Hogyan hatnak az antioxidánsok?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022.07.24. 16:03
Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukban: többek között vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, enzimek szerepelnek köztük. Számos antioxidáns a...

A szőlőmag élettani hatásai

WEBBeteg - Faar Ida, újságíró - 2022.05.10. 03:03
Szőlőmag
Napjainkban - az egészségtudatosság elterjedésének köszönhetően - a szőlőt egyre többen fogyasztják, nemcsak nyers állapotában, hanem a benne található szőlőmagokból készült kivonatot...

P-vitamin - Miért fontos?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022.04.05. 17:03
A P-vitamin (vagy másik nevén az L-vitamin, bioflavonoidok) egy vízoldékony C-komplex vitamin, melynek összetevői között vannak a flavonok, a citrin, a rutin és a heszperidin.