Téma: Antioxidáns
Az antioxidánsok és szerepük a szervezetünkben
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2024.07.19. 10:30
Az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú vegyületei, amik képesek a sejtek számára káros, oxidatív hatásokkal járó szabad gyökök semlegesítésére. Az emberi test egy bizonyos határig képes antioxidáns típusú...
A C-vitamin valóban csökkenti a vérnyomást?
WEBBeteg - 2024.12.18. 12:05
A kutatások többsége igazolta, hogy a vérben mért C-vitamin magas szintje összefügg a mérsékeltebb vérnyomással, mind a hipertóniás, mind a normál vérnyomással élők körében. A C-vitamin készítmények bevitele azonban...
Immunerősítő élelmiszerek
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.10.24. 18:13
Évszaktól függetlenül mindig fontos immunrendszerünk épségének megőrzése és erősítése, melyben táplálkozásunknak is jelentős szerep jut. Ha ellenálló képességünk jól működik, kisebb eséllyel kapunk el fertőző...
Gyümölcsmagok: mikor káros, mikor hasznos?
WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2024.08.09. 13:20
Az egyes gyümölcsök magjai is tartalmaznak a szervezet számára hasznos anyagokat, ezért fontoljuk meg, hogy kidobjuk vagy megegyük a dinnye vagy az alma magvait. Problémát okozhatnak azonban bizonyos gyümölcsök, például...
Szürke hályog ellen C-vitamin? Segíthet és árthat is
WEBBeteg összeállítás - 2024.04.25. 11:20
A szürke hályog kialakulásában ismert módon szerepet játszik az oxidatív károsodás, ebből a megfontolásból vált fontos kutatási témává az antioxidánsok - köztük a C-vitamin - szerepe a szürke hályog (katarakta)...
Az antioxidánsok hiánya makula degenerációhoz vezethet
WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2024.03.31. 14:30
Az erős napsugárzás és a vér alacsony antioxidáns tartalmának kombinációja fokozza a felnőttek hajlamát az időskori makula degeneráció kialakulására.
Ételek, amik fiatalosan tartanak
WEBBeteg összeállítás - Cs. K., fordító és Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.03.13. 11:50
Nem maradhatunk örökké fiatalok, de a sok értékes ásványi anyagot, vitamint, antioxidánsokat és enzimeket tartalmazó élelmiszerek segítenek abban, hogy tovább megőrizhessük fiatalosságunkat. Cikkünkben ezek közül...
Miért fontos a lutein és a zeaxantin?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.01.05. 11:03
A jó látás, a szem egészsége minden ember számára fontos. Ahhoz, hogy szemünk sokáig megfelelően működjön, érdemes odafigyelni arra, hogy bizonyos vegyületekből elegendő mennyiséggel lássuk el szervezetünket.
A vörösbor hatása a szervezetre
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2023.12.29. 12:50
A bor hazánk nemzeti jelképeinek egyike, a számos kitűnő borvidék jelenlétének, a magyar borkészítés hagyományainak köszönhetően. Az elmúlt évek kutatásai arra utalnak, hogy a vörösborban valóban több előnyös élettani...
Sütőtök, a narancsszínű vitaminbomba
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2023.09.28. 11:43
A tökfélék családjába (Cucurbitaceae) tartozó növény változatos formájú: lehet hosszúkás, ovális vagy kerek, kicsi vagy nagy a sárga különböző árnyalataiban. Az őszi hónapok csemegéje nemcsak finom, hanem kiváló...
Homoktövis - Mit érdemes tudnunk róla?
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2023.09.12. 12:35
A homoktövis (Hippophae rhamnoides) narancssárga bogyótermése elsősorban kiemelkedően magas C-vitamin-tartalmáról ismert, azonban számos egyéb vitamin, ásványi anyag, illetve többféle omega-zsírsav is található benne. A...
A szelén élettani hatásai
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2023.08.31. 13:25
A szelén olyan mikroelem, amely mindössze 10-15 mg mennyiségben található meg az ember szervezetében, jelenléte mégis sokrétű biológiai hatást közvetít. A szelén legnagyobb része a lágy szövetekben, kiváltképp a...
A klorofill szerepe a táplálkozásban
WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - 2023.08.12. 05:03
A klorofill a zöld növények színét adó pigment, mely által a napfényből fotoszintézis által energiához jutnak. A természetes klorofill egy zsírban oldódó anyag, ezért ha szeretnénk, hogy az elfogyasztott zöldség...
Az E-vitamin szerepe a szervezetünkben
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia - 2023.02.22. 15:30
Az E-vitamin (alfa-tokoferol) egy antioxidáns hatású zsírban oldódó vitamin, vagyis véd a szabad gyökök károsító hatásától. Főképp az egyes sejtek sejthártyáját védi, hozzájárul az öregedési folyamatok gátlásához.
Mit kell tudni az olívaolajról?
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022.09.26. 15:03
Mit jelent az extra szűz kifejezés? Miért nem alkalmas magas hőfokon történő sütésre? Tényleg csökkenti a rossz koleszterin szintjét? Rövid összeállítás az olívaolajról.
Koenzim-Q10 - egy vegyület, mely elengedhetetlenül szükséges az élethez
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2022.08.27. 04:03
A koenzim-Q10 (ubiqinone (ubikinon), ubikinol vagy ubidekarenon) molekulát a múlt évszázad második felében fedezték fel. Felfedezése együtt járt azzal a felismeréssel is, hogy minden sejtben jelen van.
Mit tehet bőre, haja és körmei egészségének megőrzéséért?
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos - 2022.07.26. 22:03
A hibátlan bőr, az egészséges haj és köröm nagyrészt adottság, azonban életmódunkkal mi is sokat tehetünk megőrzéséért. És bár megállítani ugyan nem tudjuk, de késleltethetjük bőrünk öregedését.
Hogyan hatnak az antioxidánsok?
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022.07.24. 16:03
Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukban: többek között vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, enzimek szerepelnek köztük. Számos antioxidáns a zöldségek, gyümölcsök jellegzetes...
A szőlőmag élettani hatásai
WEBBeteg - Faar Ida, újságíró - 2022.05.10. 03:03
Napjainkban - az egészségtudatosság elterjedésének köszönhetően - a szőlőt egyre többen fogyasztják, nemcsak nyers állapotában, hanem a benne található szőlőmagokból készült kivonatot, őrleményt vagy olajat is beépítik...
P-vitamin - Miért fontos?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022.04.05. 17:03
A P-vitamin (vagy másik nevén az L-vitamin, bioflavonoidok) egy vízoldékony C-komplex vitamin, melynek összetevői között vannak a flavonok, a citrin, a rutin és a heszperidin.
Alvási apnoe: a zöldtea segíthet
WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021.08.06. 22:03
Az obstruktív alvási apnoe az egyik legismertebb alvással kapcsolatos légzészavar. A zöldteában található vegyi anyagok azonban nemcsak a tanulási- és memóriazavarokra, hanem erre a betegségre is pozitívan hat.
Mire nem jók és mire jók a táplálékkiegészítők?
WEBBeteg - B. Gergely Krisztina, újságíró - 2021.06.07. 04:03
Sokan bíznak a különböző táplálékkiegészítő bogyókban, pezsgőtablettákban, pedig ezek se jók mindenre. Milyen esetben és hogyan használhatjuk őket nyugodtan, és mikor érdemes orvoshoz fordulni?
Az antioxidánsok szerepe az öregedés lassításában
WEBBeteg - Dr. Parrák Zita, orvos-esztétikai specialista - 2021.01.30. 20:36
Az öregedés szabad gyökök elmélete az egyik legszélesebb körben elfogadott öregedéselmélet, melyet Harman fogalmazott meg 1956-ban. A szabad gyökök elsősorban a szervezetet érő káros anyagok és stressz hatására...
A tea hatásai az orvos szemével
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2018.01.15. 16:04
A tea - amellett, hogy igen népszerű ital és egyes kultúrák szerves hozzátartozója - az egészségre is számos jótékony hatással bír. A teának az antioxidáns hatás mellett fertőtlenítő, antibakteriális hatása is van a...
Vitaminhiány - Tünetek nélkül is jelentkezhet
Oxygen Medical - 2017.01.25. 14:55
A lakosság többsége nem elegendő mennyiségben fogyaszt vitaminokat és ásványi anyagokat, ám a hiány általában nem olyan mértékű, hogy hiánybetegség formájában látható legyen.