Téma: Botulizmus
Hal, felvágott, konzerv: miért veszélyesek a romlott és lejárt termékek?
WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2025.03.16. 13:10
Az enyhébb élelmiszer-eredetű megbetegedésnél rossz közérzet, fejfájás, hányás, hasmenés alakulhat ki, súlyosabb esetben a kórokozó mikroorganizmusok túlzott jelenléte miatt akár halálos kimenetelű is lehet a romlott...
Az ételmérgezés okai, tünetei és kezelési lehetőségei
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2024.08.19. 08:20

Az ételmérgezés olyan hasi panaszokkal, hányással, hasmenéssel járó megbetegedés, mely elkülönül a többi, hasmenést okozó kórképtől. Nem fertőzésről van szó, hanem a betegséget kiváltó baktériumok termelte mérgek, az...
Botulizmus: veszélyes méreganyagok az ételekben
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász - 2022.07.25. 09:33

A botulizmus egy viszonylag ritkán előforduló, éppen ezért nem nagyon ismert megbetegedés. Kórokozója a Clostridium botulinum nevű baktérium, pontosabban a baktérium által termelt toxin. A baktérium ideg-izom...
Mennyire egészségesek a konzerv ételek?
WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021.03.26. 14:35
Ha gyors étkezésről van szó, mindig számíthat a konzerv élelmiszerekre, mint a nélkülözhetetlen tápanyagok kényelmes forrására. De vajon mennyire egészségesek?
Ételmérgezés
Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2011.09.19. 11:55
Az ételmérgezés egy heveny megbetegedés, melyet mindig egy étel elfogyasztása okoz. Az ételmérgezést okozhatja a tároló edényzetből...
Gyermekkori botulizmus
Orvos valaszol - Dr. Balogh Andrea - 2016.03.31. 10:00
Tisztelt Doktornő! Kisfiam 3 hónapos múlt és egy teáskanálnyi mézet adtam az almához. Ez volt az első alkalom. Kérdésem az lenne, hogy ezért kialakulhat e nála gyermekkori botulizmus? Ha igen ez, mennyi idő múlva...