Téma: Csokoládé

A csokoládé: hasznos vagy káros?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.12.05. 17:04
Csokoládé
Csokoládé ma már számos változatban kapható: tej, ét, fehér, ruby, töltött vagy töltetlen. Gyerekek, felnőttek, fiatalok és idősek hazánkban is évente több kilót esznek meg belőle. Sokak számára a...

Tudta-e a koffeinről?

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2023.08.07. 09:03
A koffein vagy rendes polgári nevén 1,3,7-trimetil-xantin a világon talán leggyakrabban, legszélesebb körben fogyasztott élénkítő hatású alkaloid. Valóban a leggyakrabban, ha figyelembe vesszük azt a...

Csokoládé - Lehetünk rá allergiásak?

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus - 2022.04.29. 18:33
Édességek elfogyasztása után előfordulhat, hogy néhányan hasfájásra, puffadásra panaszkodnak, ám ennek nem feltétlenül csak a túlevés lehet az oka.

Nikkelallergiások ne egyenek csokitojást?

Budai Allergiaközpont - Dr. Balogh Katalin, allergológus, fül-orr-gégész - 2022.04.14. 11:03
Kevésbé ismert, hogy a nikkelallergia nemcsak bőrtüneteket okozhat, hanem az egész szervezetet érintheti. Nikkelt ugyanis bizonyos ételek is tartalmaznak, melyek fogyasztása az arra érzékenyeknél fej...

Amikor kávéból is megárt a sok

DRportal - 2016.05.07. 12:51
A csokoládé, a kávé talán a legkedveltebb nyalánkságaink közé tartoznak, azonban mivel mindhárom bőséges koffeintartalommal bír, nem árt vigyázni a fogyasztásukkal. A BBC szerint a napi...
Egy tanulmány a kakaópor teljes flavonol- és polifenoltartalmát, valamint antioxidáns aktivitását veti össze az olyan szuperélelmiszerekkel, mint az acai bogyó, a feketeáfonya, a kistermésű áfonya és...
A csokoládé a bűntudat miatt még édesebb, akár a tiltott gyümölcs - erre jutottak amerikai kutatók, miután 40 nővel etettek az édességből, ám előtte egy részüknek fokozták, vagy felkeltették a...
A fekete csokoládé újabb gyógyhatását mutatta ki egy nemzetközi tanulmány: a szívelégtelenség kezelését is segíti a kedvelt édesség.
Minél több fekete csokoládét eszik valaki, annál védettebb a szív-és érbetegségek ellen - derül ki a Clinical Nutrition szakfolyóiratban közzétett vizsgálat eredményeiből.
A fekete csokoládé rendkívüli mértékben növeli a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát - mutatták ki amerikai kutatók, akik tanulmányukat az European Heart Journal című...

Az édességtől agresszívek leszünk?

WEBBeteg - K. J., fordító - 2011.06.13. 15:46
Aki gyermekkorában majdnem minden nap fogyaszt édességet, a későbbiek során hajlamosabb lehet az agresszióra – hangzik egy aktuális brit tanulmány megállapítása.

A minőségi csokoládéról - Milyen a jó csokitojás?

Magyar Édességgyártók Szövetsége - 2011.04.19. 09:41
Bizonyított tény, hogy 100 gramm étcsokoládé olyan mértékben csökkentheti a vérnyomást, hogy ennek eredményeképpen a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata kb. 21 százalékkal lehet alacsonyabb. A...
A rendszeresen, de mértékkel fogyasztott csokoládé csökkenti a szívelégtelenség kockázatát - derült ki egy svéd tanulmányból.
A depresszióra hajlamos emberek annál gyakrabban jutalmazták magukat csokoládéval, minél lehangoltabbak voltak. A sok szempontból vitatható antidepresszáns tabletták helyett alkalmazható, természetes...
Az Archives of Internal Medicine című egészségügyi folyóiratban közzétett eredmények szerint a leginkább depressziós tesztalanyok napi átlagban mintegy 11 gramm csokoládét ettek meg.

Az étcsokoládé egészségesen tartja a szívet

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2008.11.03. 16:34
A rendszeres étcsokoládé-fogyasztás segíthet csökkenteni azokat a gyulladásos folyamatokat, melyek a szív-és érrendszeri betegségekkel hozhatók összefüggésbe - állítják olasz kutatók.

Terheseknek hasznos a csokoládé

Független Hírügynökség - 2008.04.29. 10:45
Napi egy szelet minőségi étcsokoládé védi a terhes kismamákat a magas vérnyomástól - állapították meg amerikai orvosok. Kutatásuk részleteit az Epidemiology című orvosi szaklap májusi számában...

A csoki árt a csontoknak?

Független Hírügynökség - 2008.02.27. 10:40
A csokoládé egyik előnye, hogy flavonoidokat tartalmaz, melyek erősítik a csontokat, lassítják a csontritkulást. Azonban lehetséges volna, hogy a csoki többet árt, mint használ csontjainknak?