Téma: Egészséges táplálkozás
Immunerősítő élelmiszerek
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.10.24. 18:13
Évszaktól függetlenül mindig fontos immunrendszerünk épségének megőrzése és erősítése, melyben táplálkozásunknak is jelentős szerep jut. Ha ellenálló képességünk jól működik, kisebb eséllyel kapunk el fertőző...
A legrosszabb és a legjobb saláták
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - 2024.09.21. 05:03
A zöldségfogyasztás tökéletes opciói a saláták. Régebben szinte kizárólag fogyókúrás fogásként gondoltunk rájuk, azonban manapság egyre több háztartásban a heti menük részévé váltak. Ami nem is csoda, hiszen rendkívül...
Mediterrán diéta - Egészséges és még ízletes is
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.08.30. 17:38
Nemzetközi tanulmányok szerint a Földközi-tenger vidékének lakói - mindenek előtt a Kréta szigetén élők - számíthatnak a leghosszabb élettartamra. Melyek a mediterrán diéta alapelvei? És milyen előnyökkel rendelkezik...
Lecitin - Mit érdemes róla tudni?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.08.03. 05:03
Az egyik legszélesebb körben használt természetes adalékanyag a lecitin, amely számtalan élelmiszerünkben megtalálható emulgeálószerként vagy tartósítószerként. Az emberi szervezet nélkülözhetetlen vegyülete, minden élő...
Természetes vagy szintetikus vitamin? - Nem mindegy!
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2024.07.29. 15:13
Néhány alapvető fontosságú dologról sosem hallunk a szintetikus vitaminok reklámhirdetéseiben, pedig sok embert érdekelne bizonyára az a tény, hogy miközben egészségét óvni akarja, mennyire árthat szervezetének.
Flavonoidok szerepe a táplálkozásban
WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - 2024.07.28. 14:21
A flavonoidok különféle vegyületek, melyek természetes formában megtalálhatók számos zöldségben és gyümölcsben. Több mint 8000 flavonoid szerkezetű vegyületet azonosítottak, amelyek közül sok felelős a virágok...
Mik azok a fitonutriensek?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.07.20. 12:03
Az emberi fogyasztásra alkalmas növények nem csupán energiát szolgáltató tápanyagokat tartalmaznak, hanem olyan hasznos anyagokat is, amelyek szervezetünkre bizonyítottan jótékony hatással vannak.
Növényi csírák az étrendünkben
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.06.23. 05:03
Az egészségtudatos táplálkozás jegyében hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az ehető csíráztatott növények, ami elsősorban pozitív egészségügyi hatásuknak köszönhető.
Tengeri hínárok, moszatok, algák - érdemes fogyasztani?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.06.16. 14:32
A tengeri hínárokat Kelet-Ázsiában és Dél-Amerikában évszázadok óta termesztik és fogyasztják, azonban a nyugati társadalomban étrend-kiegészítők formájában és élelmiszerként csak az utóbbi évtizedekben kezdtek egyre...
Fogaink egészsége és a vitaminok
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.06.12. 12:55
Ahhoz, hogy fogaink egészségét megőrizzük a mindennapi alapos fogmosás mellett vitaminokra és ásványi anyagokra is szükségünk van. Csak így maradnak erősek a fogaink, és így tudjuk megelőzni a fogínybetegségeket.
Egészséges táplálkozással szerveink egészségéért
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.06.03. 18:35
Cikkünkben a különböző szervek egészséges működéséhez szükséges alapvető élelmiszereket és tápanyagokat vesszük sorra.
Virágok az ételeinkben - Melyik ehető?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.05.20. 05:03
Nemcsak a kertünket, hanem a tányérunkat is díszíthetik szebbnél szebb virágok, amelyek a különleges megjelenés mellett izgalmas ízeket is nyújthatnak ételeinknek. Sokféle ehető virág létezik mind színében, mind...
Eper - 9 ok, amiért érdemes fogyasztani
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.05.19. 05:03
Az eper szezonja májustól júliusig tart. Ez a gyümölcs nemcsak finom, hanem táp- és biológiai értéke is magas. Mit érdemes tudnunk az eperről? Milyen tápanyagokat tartalmaz? Milyen előnyökkel jár egészségünk...
Hogyan szerettessük meg gyermekünkkel a zöldséget?
WEBBeteg - 2024.05.11. 12:50
Vannak trükkök, melyekkel elérhetjük, hogy gyermekeink megkedveljék az egészséges, vitaminban gazdag ételeket.
Prosztatarák-megelőzés és étrend
WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2024.04.29. 12:50
A férfiak körében a prosztatarák a második leggyakoribb oka a rákos haláleseteknek, s minél idősebb egy férfi, annál nagyobb valószínűséggel lesz beteg. Egészséges életmóddal, ezen belül egészséges táplálkozással...
Táplálkozás és termékenység - Milyen ételekkel támogatható a fogantatás?
WEBBeteg - 2024.04.10. 18:00
Ha belegondolunk, hogy a petesejt és a hímivarsejt mennyire érzékeny a külső behatásokra, logikus, hogy a terhességre való felkészülés és a babavárás időszakában mennyire fontos az, hogy mit fogyasztunk.
Ételek, amik fiatalosan tartanak
WEBBeteg összeállítás - Cs. K., fordító és Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.03.13. 11:50
Nem maradhatunk örökké fiatalok, de a sok értékes ásványi anyagot, vitamint, antioxidánsokat és enzimeket tartalmazó élelmiszerek segítenek abban, hogy tovább megőrizhessük fiatalosságunkat. Cikkünkben ezek közül...
Immunerősítő étrendi tippek megfázás esetére
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.02.24. 15:03
Milyen ételek, italok fogyasztásával erősíthetjük ellenálló képességünket, és gyorsíthatjuk fel a gyógyulási folyamatot meghűlés esetén?
Alapvető táplálkozási tippek sportolóknak
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.02.21. 11:06
Az egészséges megfelelő élelmiszerekből összeállított étrend fontos feltétele annak, hogy a sporttal elérjük a kívánt eredményt hobbi- és élsportolóként is. Mire érdemes figyelni a táplálkozás terén?
Miért és kiknek előnyös a gabonakorpák fogyasztása?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.02.11. 05:03
A gabonafélék évezredek óta az emberiség legfontosabb táplálékainak számítanak. A világ minden táján fogyasztanak különböző gabonákat és azokból készült ételeket. Az iparosodás előtt nem találkozhattak az emberek...
A rostok szerepe az étrendben
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.01.30. 10:15
Rostoknak nevezzük azon szénhidrátok csoportját, amelyeket szervezetünk nem képes lebontani. Az élelmi rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok (poliszacharidok). Rostok kizárólag növényekben...
A rostgazdag étkezés véd a mellráktól - Táplálkozás és emlőrák
WEBBeteg - Cs. K., fordító; Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2024.01.26. 15:00
A mellrák megelőzésében az életmód kulcsfontosságú szerepet játszik a genetikai tényezők mellett. Kutatások szerint a rostban gazdag táplálkozás segíthet csökkenteni az emlőrák kockázatát, már kamaszkortól kezdődően.
Barát vagy ellenség a szénhidrát? A WHO legújabb ajánlása a szénhidrátfogyasztásról
WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - 2024.01.03. 04:03
A nem fertőző betegségek a világ vezető halálokainak számítanak. A módosítható kockázati tényezők, mint az egészségtelen étrend, a fizikai aktivitás hiánya, a dohányzás és alkoholfogyasztás jelentik a legnagyobb...
A torma egészségre gyakorolt hatásai
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.12.30. 05:03
A torma hazánkban őshonos zöldség, melyet korábban elsősorban gyógynövényként termesztettek. Gyógyításban betöltött szerepének köszönhetően a fogyasztása évszázados hagyományokra tekint vissza, de később izgalmas...
Vigyázzon az alábbi ünnepi ételekkel!
WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2023.12.26. 18:00
A karácsony többek között az ízletes ételekről szól. Amennyiben speciális étrenden van cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint stb. miatt, az ünnepek alatti étkezések még nagyobb kihívást jelentenek....