Téma: Flavonoid
Flavonoidok szerepe a táplálkozásban
WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - 2024.07.28. 14:21
A flavonoidok különféle vegyületek, melyek természetes formában megtalálhatók számos zöldségben és gyümölcsben. Több mint 8000 flavonoid szerkezetű vegyületet azonosítottak, amelyek közül sok felelős a virágok...
Az antioxidánsok és szerepük a szervezetünkben
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos - 2024.07.19. 10:30
Az antioxidánsok szervezetünk létfontosságú vegyületei, amik képesek a sejtek számára káros, oxidatív hatásokkal járó szabad gyökök semlegesítésére. Az emberi test egy bizonyos határig képes antioxidáns típusú...
Táplálkozási tanácsok visszérbetegség ellen
WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2024.06.04. 09:20
A visszér kezelési terv tartalmazhat egy sor kiegészítő és alternatív gyógymódot, fókuszálva egyebek mellett az életmódváltásra, a megfelelő és kímélő testmozgásra, valamint a táplálkozásra. Általában az ilyen terápiák...
A természet patikájának leggyakrabban alkalmazott gyógynövénye, a kamilla
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2023.12.12. 09:03
Az orvosi székfű (kamilla), latin nevén Matricaria recutita szárított fészekvirágzatát használjuk fel a gyógyászatban. E növény hazánk területén is vadon terem az Alföldön. Erről a területről a kézi erővel begyűjtött...
A szőlő egészségre gyakorolt hatásai
WEBBeteg - Dr. Nagy László, infektológus - 2023.09.12. 15:03
A szőlő (a gabona mellett) az egyik legősibb kultúrnövényünk. Kezdettől fogva szent és isteni növénynek, életfának tekintették az emberek. A sumér ékírás az élet szót szőlőlevél alakú jellel ábrázolta.
A heszperidinről
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész - 2022.12.12. 20:33
A heszperidin egy régóta ismert bioflavonoid. Természetes formában főként citrusfélék és azok gyümölcsleveinek fogyasztásával juthatunk hozzá.
P-vitamin - Miért fontos?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022.04.05. 17:03
A P-vitamin (vagy másik nevén az L-vitamin, bioflavonoidok) egy vízoldékony C-komplex vitamin, melynek összetevői között vannak a flavonok, a citrin, a rutin és a heszperidin.
Az alma hatásai az egészségünkre
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin - 2021.12.20. 20:33
Az almában előforduló antioxidánsok a sejteket károsító folyamatok semlegesítésével hatnak jótékonyan egészségünkre, ezáltal erősítik az immunrendszert, gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatással rendelkeznek.
Allergiaellenes flavonoidok
Több mint TestŐr - 2019.05.29. 15:32
Egyes növények hatóanyagai kedvezően befolyásolják az immunrendszert és ezáltal allergiaellenes hatásuk is van. Ezúttal az apigenin előnyös hatásaival ismerkedhetünk meg.
Ezekkel a gyümölcsökkel és zöldségekkel előzhető meg leghatékonyabban a súlygyarapodás
WEBBeteg - E.M.M., fordító - 2016.05.23. 21:41
Először vizsgálták meg átfogóan, hogy pontosan melyek azok a flavonoid-vegyületek, amelyek a leginkább segítenek a fogyásban: az eredmények alapján ezek közé tartoznak a flavonolok, az antocianinok és a flavonoid...
Hideg idő, több kalóriaigény, felpezsdítő fűszerek
Oxygen Medical - 2015.01.24. 08:38
Hideg időben a szervezet több energiát igényel, ezt érezhetjük az étvágyunk növekedésén, illetve a megkívánt ételek fajtáján is.
A kakaóbab vegyületeivel megelőzhető az időskori szellemi hanyatlás
MTI - 2014.10.28. 15:40
A kakaóbabban található természetes gyógyhatású vegyületcsoport, a flavonoidok segítségével egészséges idős embereknél megelőzhető a korral járó szellemi hanyatlás - erre a következtetésre jutottak a Columbia Egyetem...
Hogyan hat a teafogyasztás a csontokra?
WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2013.10.13. 02:51
Egy új kutatás kimutatta, hogy azoknak az idősödő nőknek, akik rendszeresen fogyasztanak teát, magasabb a csontsűrűségük, és kisebb mértékű a csontritkulásuk, mint kortársaiknak - számol be a WebMD amerikai egészségügyi...
Az eper és az áfonya csökkentheti a szívroham kockázatát nők esetében
MTI - 2013.01.16. 15:45
Heti három vagy több adag eper és áfonya evése egyharmaddal csökkentheti a szívroham kockázatát a nőknél - közölték amerikai és brit kutatók új tanulmányukban.
Gyümölcsevéssel a Parkinson-kór ellen
MTI - 2012.04.14. 12:21
A Parkinson-kór súlyos és egyelőre még nem teljesen gyógyítható betegség, egy új vizsgálat azonban azt mutatta, hogy számos színes gyümölcs gyakori fogyasztása igen egészséges a megelőzés szempontjából. Egy angol és egy...
Gyógyító flavonoidok
MTI - 2012.02.14. 18:37
Mintegy 20 százalékkal ritkább a szív-és érrendszeri halálozás a növényi flavonoidokat friss zöldség és gyümölcs formájában rendszeresen fogyasztók körében - derült ki a táplálkozástudomány legtekintélyesebb folyóirata...
Az étcsokoládé vérnyomáscsökkentő hatása
Medipress - 2010.07.06. 15:03
Jelentősen csökkentheti a magas vérnyomást az étcsokoládé fogyasztása – derült ki a BMC Medicine folyóirat legfrissebb számában közzétett egyik tanulmányból.
Érelmeszesedés - Egyszerű megelőzés narancslével
MTI - 2010.04.05. 21:47
A kutatásban azt vizsgálták, hogy az egészségtelen ételek milyen módon és mértékben befolyásolják az ereken belül induló gyulladásos folyamatot jelző változásokat.
Memóriajavító ételek
MTI - 2010.02.04. 02:50
Fekete csokoládé, tea, bor - azok az idősödő hölgyek és urak, akik egész életükben rendszeresen fogyasztottak teát, csokoládét, bort, a gondolkodást vizsgáló elmepróbák során sokkal jobban teljesítettek, mint azok, akik...
Szívbajokat előzhet meg a narancslé
MTI - 2009.08.03. 14:15
Naponta fél liter friss narancslé védi a verőerek belső felszínének érzékeny sejtjeit, ezáltal csökkenti a szívinfarktus kockázatát és a vérnyomást. A szívgyógyász kutatók vizsgálatának eredményeit Las Vegasban...
Nem gyógyítanak a Flavin-készítmények?
Független Hírügynökség - 2008.08.30. 12:17
Több mint 150 millióra büntette meg a Gazdasági Versenyhivatal a Flavin-készítmények forgalmazóit. Ezeket a több ezer forintos szereket leginkább daganatos betegek szedik, mert azt hirdetik róluk, hogy segítenek a rák...
Terheseknek hasznos a csokoládé
Független Hírügynökség - 2008.04.29. 10:45
Napi egy szelet minőségi étcsokoládé védi a terhes kismamákat a magas vérnyomástól - állapították meg amerikai orvosok. Kutatásuk részleteit az Epidemiology című orvosi szaklap májusi számában jelentetik majd meg.
A csoki árt a csontoknak?
Független Hírügynökség - 2008.02.27. 10:40
A csokoládé egyik előnye, hogy flavonoidokat tartalmaz, melyek erősítik a csontokat, lassítják a csontritkulást. Azonban lehetséges volna, hogy a csoki többet árt, mint használ csontjainknak?