Téma: Gyümölcs
Őszi gyümölcsszezon - Mit érdemes fogyasztani?
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.11.09. 13:00
Az őszre beérő gyümölcsök nem csak frissen vagy befőttként fogyaszthatók, számtalan formában felhasználhatjuk őket megannyi ínycsiklandó étel alapanyagaként. A télre készülve nemcsak vitamin- és rostforrásként van...
Gyümölcsmagok: mikor káros, mikor hasznos?
WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2024.08.09. 13:20
Az egyes gyümölcsök magjai is tartalmaznak a szervezet számára hasznos anyagokat, ezért fontoljuk meg, hogy kidobjuk vagy megegyük a dinnye vagy az alma magvait. Problémát okozhatnak azonban bizonyos gyümölcsök, például...
Mik azok a fitonutriensek?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.07.20. 12:03

Az emberi fogyasztásra alkalmas növények nem csupán energiát szolgáltató tápanyagokat tartalmaznak, hanem olyan hasznos anyagokat is, amelyek szervezetünkre bizonyítottan jótékony hatással vannak.
A fekete ribizli – Egy sokoldalú gyógynövény
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.06.29. 05:03

A fekete ribizli levele, termése és magja is rendelkezik terápiás értékkel. A növényt a népgyógyászat régóta alkalmazza, és mára több előnyös hatását is sikerült tudományos vizsgálatoknak igazolnia.
Érdemes-e zölden enni banánt?
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - 2024.06.16. 05:03
A banánt bizonyára legtöbben sárgán ismerjük és fogyasztjuk. Zöld, még nem teljesen érett formában viszont sokkal egészségesebb, derül ki egy 2022-es kutatásból.
Miért ne együnk mosatlan gyümölcsöt és zöldséget?
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos - 2024.06.15. 14:32

Számos veszély leselkedhet az emberre, ha mosatlanul próbálja elfogyasztani a gyümölcsöket, zöldségeket, egyrészt a vegyi anyagok miatt, másrészt a kórokozók miatt, amelyek rajta lehetnek a mosatlan élelmiszereken és...
Kezdődik a málnaszezon - Mire használható a növény a gyógyászatban, és mire nem?
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2024.06.08. 05:03

A málna (Rubus idaeus) nemcsak közismert és közkedvelt gyümölcs, hanem a gyógyászatban is felhasználják a termését, levelét ennek a hazánkban is őshonos félcserjének. Alkalmazásával kapcsolatban sok téves információ is...
Eper - 9 ok, amiért érdemes fogyasztani
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.05.19. 05:03

Az eper szezonja májustól júliusig tart. Ez a gyümölcs nemcsak finom, hanem táp- és biológiai értéke is magas. Mit érdemes tudnunk az eperről? Milyen tápanyagokat tartalmaz? Milyen előnyökkel jár egészségünk...
Asztma diéta
WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2024.05.16. 10:45

Noha bizonyítottan nincs olyan diéta, mely megszünteti az asztma tüneteit, bizonyos élelmiszerek fogyasztása javíthatja, míg másoké ronthatja is az asztmát.
Elsősegély székrekedésre - Hogyan lehet segítségére a szilva?
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.02.08. 13:00
A szilva nemcsak fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, hanem székrekedés esetén is segítséget jelenthet, és közvetve hozzájárulhat bizonyos betegségek kockázatának csökkentéséhez. Hogyan, mikor és miért...
Pektin - Mire használható? Milyen hatással van a szervezetünkre?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.02.03. 05:03

A gyümölcsökben és egyes zöldségekben megtalálható pektin egy élelmi rost. Lássuk, hogy a leginkább lekvárkészítésnél való sűrítő funkciójáról ismert pektinnek milyen szerepe van az étrendünkben, és mire használható...
Az aszalványok helye az egészséges étrendben
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.12.26. 12:40

Az aszalt gyümölcsök szerepe már évezredek óta kiemelkedő, különösen a téli hónapokban, hiszen a hazai gyümölcsfajtákból csak néhány kapható frissen a piacokon és a boltokban. Az aszalással (szárítással) tartósított...
Vége a tanévnek - Mit egyen a gyerek nyáron?
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2023.07.17. 18:04
Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke ad néhány hasznos tippet a szülőknek.
Datolya – A sivatag kenyere
WEBBeteg - Faar Ida, újságíró - 2023.06.25. 05:03

A datolya a közönséges datolyapálma (Phoenix dactylifera L.) termése. Azé a datolyapálmáé, ami több mint 6000 éve terem Elő-Ázsiában és Észak-Afrikában, és amely nélkül a sivatagos területeken még ma is elképzelhetetlen...
A vörös áfonya - Mit érdemes tudni erről a gyümölcsről?
WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító - 2022.11.20. 22:03
A vörös áfonya (Vaccinium vitis-idaea) Észak-Európa skandináv részein őshonos, apró, piros bogyós gyümölcs. Hazánkban is megtalálható néhány helyen, például a Zempléni-hegységben, a Mecsekben, valamint a Nyugat-Dunántúl...
Hogyan hatnak az antioxidánsok?
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022.07.24. 16:03
Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukban: többek között vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, enzimek szerepelnek köztük. Számos antioxidáns a zöldségek, gyümölcsök jellegzetes...
Mik azok a polifenolok?
WEBBeteg - Faar Ida, újságíró - 2022.05.24. 09:33
Mik is azok a polifenolok? Milyen hatásaik vannak? Miben van sok polifenol? Cikkünkből megtudhatja a válaszokat.
A piros bogyós növények - Mire vigyázzunk?
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin - 2021.12.06. 04:03
Számos olyan növényt ismerünk, melyről köztudott, hogy mérgező hatású. Gyakran fordulnak elő játszótereken, parkokban, kirándulás során, de kertünkben vagy lakásunk díszeként is ártalmas növények, amelyekről nem is...
Gyümölcsök az őszi étrendben
WEBBeteg - 2021.11.12. 05:06
Az őszre beérő gyümölcsöknek nagy jelentőségük van vitamin- és rostforrásként. Fogyaszthatók frissen vagy befőttként és számos étel alapanyagaként.
Hizlaló gyümölcslevek, alattomos grapefruit - Meglepő tények
DRportal - 2017.11.08. 18:56
Mindannyian szeretnénk egészségesen étkezni, ám ennek érdekében rengeteg dologra kell odafigyelnünk: milyen tartósítószerekkel, színezékekkel készült az élelmiszer, na és persze mekkora kalóriatartalommal bír. Azonban...
Elérhetővé válhat a vitamindúsabb zöldségek és gyümölcsök termelése
WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2017.10.26. 13:11
Dr. Tóth Szilvia Zita, szegedi növénybiológus és csoportja a C-vitamin termelődését, szerepeit és a növényeken belüli szállítási folyamatait vizsgálja. A minőségi változásra lenne igény a termelők felől, kérdés, a...
Zöldség és gyümölcs - Miért és hogyan érdemes fogyasztani?
WEBBeteg - K. J., fordító - 2016.10.08. 07:38
A gyümölcsökben jóval több - egészen pontosan ötször annyi - található azokból az anyagokból, amelyek egészségünkre pozitívan hatnak, mint azt korábban évekig feltételezték, és a legjobb hatást kiváltók közvetlenül a...
Útmutató a szezonális táplálkozáshoz
Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2016.06.03. 14:51
Itt van a nyár és végre kedvünkre válogathatunk a kertünkben, a piacon és a zöldségesek pultjain a zamatos és érett zöldségek...
Kevesebb húsfogyasztással a világ egészségesebb, hűvösebb és gazdagabb lenne egy tanulmány szerint
MTI - 2016.03.22. 23:23
Kevesebb hús, több gyümölcs és zöldség fogyasztásával emberek millióinak idő előtti halálát lehetne megelőzni évente a század közepéig, jelentősen csökkenne a felmelegedésben szerepet játszó károsanyag-kibocsátás, és...
3 tipp a kiegyensúlyozottabb életmódra való áttéréshez
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2016.01.04. 21:41
Túl macerás, bele se kezdek! - adjuk fel egy kiegyensúlyozottabb életmódra való áttérés nulladik lépésénél. Pedig nem kell drasztikusan megváltoztatni étkezési szokásainkat azért, hogy egészségesebbek lehessünk. A...