Téma: Olívaolaj

Növényi olajok típusai és felhasználásuk

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.09.17. 05:03
Növényi olaj
A növényi olajok a zsiradékok tápanyagcsoportjába tartoznak, melyeket magas olajtartalmú növényekből, magvakból állítanak elő. Kiváló zsírsavösszetételük miatt az emberi szervezet számára hasznos és szükséges...

Mit kell tudni az olívaolajról?

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022.09.26. 15:03
Mit jelent az extra szűz kifejezés? Miért nem alkalmas magas hőfokon történő sütésre? Tényleg csökkenti a rossz koleszterin szintjét? Rövid összeállítás az olívaolajról.

Miért hasznos a mediterrán diéta? Egy kutatás eredményei

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022.07.17. 15:37
Sokat olvashatunk a mediterrán diétáról, azonban szeretjük, ha komoly tények támasztják alá a kijelentéseket. Ez vezérlete a Harvard Egyetem kutatóit, akik 26 ezer görög ember életmódján keresztül vizsgálták, mennyire...

Olíva a konyhában

Több mint TestŐr - 2019.04.29. 16:42
A szőlő mellett az olajfa volt az emberek által termesztett első kultúrnövények egyike. Az olajfa csonthéjas terméséből, az olajbogyóból, többféle minőségű olajat készítenek. A legértékesebb a hidegen préselt kizárólag...
Túlsúllyal és kezdődő cukorbetegséggel bajlódó, kóros vérzsírszintű és magas vérnyomásos betegek, akiket ma legtöbbször metabolikus tünetcsoport elnevezéssel kezelnek, lényegesen ritkábban fordulnak elő ott, ahol a...

Omega-3 zsírsavak: nagy mennyiségben veszélyes

WEBBeteg - K. J., fordító - 2011.04.24. 09:02
Az omega-3 zsírsavak eddig a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések elleni küzdelemben csodafegyvernek számítottak. A legfrissebb tanulmányok arra hívják fel a figyelmet, hogy a sokat dicsért...

A sajt és az olivaolaj - Rákot okozhat?

Medipress - 2011.02.16. 18:37
Egy új kutatás szerint napi 53 grammnál több sajt másfélszeresére növeli, a mindennapos olivaolaj-fogyasztás viszont felére csökkenti a húgyhólyagrák kialakulásának kockázatát.
Minél szűzebbnek számít egy olivaolaj, annál jótékonyabb hatással van az egészségre. Az extra szűz változat különösen sok gyulladásért felelős gént képes elnyomni a szervezetben.
Portugál kutatók felfedezték azt az alkotóelemet, amely lényegében kiváltja az olivaolaj szív- és érvédő hatását. Eszerint a 3,4-DHPEA-EDA antioxidáns védi a vörösvérsejteket a szabad gyökök káros oxidatív hatásától.

Olivaolaj: mérsékelt adagban jobban hat

WEBBeteg - 2008.10.10. 09:10
Az olivaolaj nemcsak a koleszterinszintet csökkenti, hanem olyan hatóanyagot is tartalmaz, mely telítettségérzetet okoz. Ám ha valaki túl sokat fogyaszt, a mechanizmus nem működik - mutatták ki amerikai tudósok...

A mediterrán étrend csökkenti a rák kockázatát

Független Hírügynökség - 2008.07.02. 17:14
A mediterrán étrend csupán néhány elemének beépítése a táplálkozásba akár 12 százalékkal csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát - vélik a világ kutatói és tudósai, akik korábban már megállapították, hogy a délies...