Téma: Só
A sófogyasztás és a magas vérnyomás - Mi az összefüggés?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.04.06. 12:03
A hazánkban népbetegségnek számító magas vérnyomás (hipertónia) kialakulásában nem csupán a genetikának van szerepe, hanem többek között a táplálkozásnak is. Számos kutatás vizsgálta már, hogy milyen összefüggés lehet a...
Tévhitek és tények a sóbevitelről - Napi 5 gramm az ajánlott?
WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2021.12.27. 12:00
A nátriumból és kloridból álló só kis mennyiségben elengedhetetlen a folyadék- és ásványianyag-egyensúly fenntartásához. Az ajánlások szerint egy felnőtt napi sóbevitele 5 gramm, durván 1 teáskanálnyi mennyiség. Ebben...
Folyadékra és ásványi anyagokra is szükségünk van
Emineo Magánkórház - 2014.06.28. 20:11
Gyakran halljuk nyáron azokat az intelmeket, amelyek a megfelelő folyadékpótlásról szólnak, de ugyanilyen fontos a só- és ásványi anyagok bevitele is. Hiába iszunk ugyanis elegendő vizet, teát, ha kimossuk...
Kevesebb sót és cukrot kapnak a bölcsisek
www.elso1000nap.hu - 2014.06.06. 17:12
A kisgyermekek vitamin-, ásványi anyag és tápanyag igénye eltér a felnőttekétől, különösen életük első 1000 napjában. Ezért rendkívül fontos az új közétkeztetési rendelet, amely már a bölcsődékben is szabályozza az...
Sófogyasztási szokások: Kóstolás nélkül sózunk?
WEBBeteg - Magyar Zsuzsanna, újságíró-szerkesztő - 2014.03.24. 20:11
Egy kutatás, melyet a Nemzetközi Táplálkozástudományi Szövetség (IUNS) és az Unilever tudósai vezettek, globálisan tekinti át a sófogyasztási szokásokat. A kutatás a fogyasztók megfigyelésén és kikérdezésén alapult.
Kevesebb sós snack, cukrozott üdítő és energiaital került a kosárba
ÁNTSZ - 2013.04.10. 14:37
Átfogó vizsgálat készült a népegészségügyi termékadó gazdasági hatásairól. Az adónem bevezetésével a bizonyítottan egészségkárosító összetevőket tartalmazó termékek fogyasztása, kínálata és forgalma is csökkent. A...
Miért probléma a túlzott sóbevitel?
Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet - 2012.04.16. 11:47
A nátrium ugyan az egyik legfontosabb makroelem a szervezet számára, de napi 1,5-2 gramm nátrium elégséges a szervezet napi nátriumigényének fedezéséhez.
Só és cukor - Az energia motorjai maraton alatt
Sportorvos.hu - 2012.03.25. 03:53
Az izmok működéséhez energiára van szükség, mely legtöbbször szénhidrátokból származik. Az energia pótlását, a véráramból nyert cukorból tudja biztosítani szervezetünk.
Só és magas vérnyomás
MTI - 2011.09.05. 14:41
Ebben az évezredben, szinte már minden országban a legtöbb ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Vannak azonban jellegzetes különbségek: Európában, az Egyesült Államokban a halál oka legtöbbször szívroham...
A hamburgeradó lehetséges hatásai
MTI - 2011.08.15. 11:44
Az egészségtelen élelmiszerekre kivetett adó és hatékonysága nem csak hazánkban jelent vitatémát, a táplálkozástudomány szakorvosai, élelmiszeripari illetékesek, adószakértők és politikusok világszerte több álláspontot...
Hogyan okoz magas vérnyomást a konyhasó?
Medipress - 2011.04.21. 21:41
A Case Western Reserve Egyetem és a Kenti Állami Egyetem munkatársai kimutatták, hogy a sóbevitel azért emeli a vérnyomást, mert megnehezíti a szív- és érrendszer számára a vérnyomás és a testhőmérséklet szimultán...
Éttermi ételek - Tudjuk, mit eszünk?
Medipress - 2011.04.21. 09:07
Vajon, amikor étterembe megyünk, tisztában vagyunk vele, mit is eszünk valójában? Hiszen a séfek mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél ínycsiklandozóbb és minél látványosabb ételkölteményeket tegyenek elénk, de...
A testmozgás csökkenti a sóérzékenységet
Medipress - 2011.03.27. 20:07
Egy új tanulmány szerint a testmozgás ellensúlyozhatja a sóban gazdag étrend a magas vérnyomásra gyakorolt negatív hatását.
A sófogyasztás és a szívbetegségek
MTI - 2010.11.15. 17:12
Jelentősen csökkenne felnőttkorban a szívbetegségek és a szélütés kockázata, ha már tizenévesként kevesebb sót fogyasztanának a fiatalok - közölték számítógépes modellezésük eredményét vasárnap amerikai kutatók.
Miért kedvezőtlen a sok konyhasó fogyasztása?
MTI - 2010.08.17. 02:57
A sok konyhasó azért kedvezőtlen, mert emeli a vérnyomást és így az agyi katasztrófák, a szívinfarktus egyik legfontosabb kockázati tényezője.
Sótlan sikertörténet
MTI - 2009.07.01. 11:36
Portugáliában a szívgyógyászok elérték, hogy márciusban a parlament törvényt fogadjon el az élelmiszerek sótartalmának feltüntetéséről és korlátozásáról. A portugál orvosok sikeréről elhangzó beszámolót nagy tapssal...
Miért kivánhatja a szervezetem a sót
Orvos valaszol - Dr. Kocsis István - 2010.03.07. 12:03
KEDVES DOKTORNÖ, DOKTORÚR...