Téma: Sófogyasztás

Vesekő gyermekkorban - Okok, tünetek, kezelés

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2024.09.03. 16:00
Egyre több gyermek szenved vesekőtől az orvosok szerint. Bár a gyermekkori kőképződés ritkább, mint a felnőttek körében, visszatérő húgyúti fertőzés, fájdalmas vizelés, görcsös deréktáji...

Nátrium: Mit érdemes tudnunk róla?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin - 2022.10.21. 14:10
Nátrium
A nátrium a szervezetben számtalan folyamatban vesz részt: a folyadékháztartás szabályozása, az izomműködés, az idegrendszerben az ingerületátviteli folyamatok, a sav-bázis egyensúly...

11 egyszerű tanács a rák megelőzéséhez

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022.06.12. 15:33
Egészséges táplálkozás
Az alábbiakban közöljük a 10 legfontosabb teendőt, melyet az Amerikai Dietetikusok Szövetsége tett közzé chicagói konferenciáján. Bár a legtöbb tanács közismert, a legtöbben mégsem teszünk...

Betegséget is jelezhet a só utáni vágy

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022.02.25. 05:03
A közhiedelemmel ellentétben bizonyos élelmiszerek utáni vágy nem mindig jelenti azt, hogy a szervezetünk hiányt szenved belőle. A só utáni sóvárgás mögött néha súlyos egészségügyi állapot...

Magas vérnyomás: só helyett zöldfűszerek

Trombózisközpont - Dr. Kapocsi Judit, magasvérnyomás- és érkockázat-sepcialista - 2022.01.25. 03:03
A magas vérnyomás egyik kiváltója a túlsúly. Ráadásul nem is csak kis mértékben, ami azért szomorú, mert viszonylag könnyen elkerülhető. Ráadásul sokszor nem is az ételek mennyiségével van...

Miért vagyunk szomjasak?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2018.02.08. 05:21
Miért leszünk szomjasak a túl sós ételek fogyasztása után? Hogyan szabályozza a nátrium-kálium aránya a vízháztartást? Megtudhatja a cikkünkből!

Mikor sok a sóból? Kutatási eredmények a só hatásairól

WEBBeteg - E.M.M., fordító - 2016.08.15. 17:25
Számos tanulmány hangoztatja, hogy a túlzott sófogyasztás sok súlyos megbetegedés, többek közt a szívbetegségek és a stroke kockázatát növeli, ezért csökkenteni kellene a napi sófogyasztás...

Hadjárat a túl zsíros, sós és cukros ételek ellen

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2014.05.14. 20:11
Megváltoztak a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírások. Kétmillió ember érezheti szeptembertől, hogy kevesebb sót, cukrot tartalmaz a levese vagy a főzeléke. Györki...

Sófogyasztási szokások: Kóstolás nélkül sózunk?

WEBBeteg - Magyar Zsuzsanna, újságíró-szerkesztő - 2014.03.24. 20:11
Egy kutatás, melyet a Nemzetközi Táplálkozástudományi Szövetség (IUNS) és az Unilever tudósai vezettek, globálisan tekinti át a sófogyasztási szokásokat. A kutatás a fogyasztók...

Tiszta só: tiszta őrület

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró - 2012.10.31. 14:37
Több mint egy éve terjed az interneten egy körlevél, ami a nátrium-klorid, vagyis a konyhasó fogyasztására buzdít, s ördögként űzi a boltokban csökkentett nátrium tartalommal árult, s...

Miért probléma a túlzott sóbevitel?

Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet - 2012.04.16. 11:47
A nátrium ugyan az egyik legfontosabb makroelem a szervezet számára, de napi 1,5-2 gramm nátrium elégséges a szervezet napi nátriumigényének fedezéséhez.

Gyomorrák - Veszélyben a fiatal felnőttek?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2011.11.01. 14:21
Tudósok megdöbbenve tapasztalták, hogy a gyomorrák előfordulási aránya meglepő mértékben nőtt a fiatal felnőtt korosztály körében, míg minden más korosztálynál csökken ez az arány.

Só és magas vérnyomás

MTI - 2011.09.05. 14:41
Ebben az évezredben, szinte már minden országban a legtöbb ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Vannak azonban jellegzetes különbségek: Európában, az Egyesült Államokban a halál...
A szakértők szerint általánosan jellemző túlzott sófogyasztás már a csecsemők esetében is egyre jellemzőbb jelenségnek számít. A nyolc hónapos babák hetven százaléka több sót kap naponta...
A túlzott sófogyasztás nemcsak a vérnyomást emeli, hanem a halálozás kockázatát is növeli - állapították meg amerikai szakértők, akik szerint azt is igazolták, hogy a nátrium erősen...

Az ereket (is) védő újdonság: kenyér kevesebb sóval

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró - 2011.03.25. 12:21
A magas vérnyomás kialakulásának egyik legfontosabb kockázati tényezője a túlzott sófogyasztás. Minden életkorban, mindkét nemnél szoros, dózisfüggő a kapcsolat a sóbevitel mértéke és a...

A napi ajánlott maximális sófogyasztás

Oxygen Medical - 2011.03.24. 17:12
Az Amerikai Élelmiszer és Hatóanyag Igazgatóság (FDA) szabályozná a hozzáadott só mennyiségét az élelmiszergyártóknál és az éttermekben is. Az Egyesült Állomokban is ismertek a túlzott...
Ha az Egyesült Államokban csak egy kicsit sikerülne az ételek sózását visszafogni, a szívbetegségek vagy az agyi katasztrófák okozta halálozás jelentősen csökkenne. Az erről szóló előadás...