Téma: Tápanyag
Egészséges vagy sem a nyers tojás fogyasztása?
WEBBeteg, DRportal - 2024.04.01. 17:10
A tojás leggyakrabban főzve vagy sütve kerül a tányérra, pedig a nyers tojás fogyasztásának számtalan előnye van, kiváló tápanyagforrás. Nem árt azonban az óvatosság, a tojás nyersen még ellenőrzött forrás esetén is...
Végezzünk tavaszi „nagytakarítást” a fagyasztóban is
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2024.03.29. 12:50
Mielőtt ismét élvezhetnénk a zsenge tavaszi zöldségeket és gyümölcsöket, érdemes átnézni a fagyasztót, hogy mit fogyasszunk el belőle, amivel még a friss vitaminforrásokig kihúzhatjuk. Vegyük számba, hogy mi, meddig áll...
Az alultápláltság okai, felismerése és kezelése
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2023.11.23. 13:05
Az alultápláltság olyan állapot, amikor az étkezésekkel a szervezetbe bevitt tápanyagmennyiség nem fedezi a szervezet számára szükséges tápanyagokat (fehérje, szénhidrát, zsír, rostok, vitaminok, ásványi anyagok).
Melyek a legfontosabb tápanyagok immunrendszerünk erősítéséhez?
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész - 2023.11.14. 11:19
„Itt van az ősz, itt van újra...”, és habár egészségünk egész évben nagyon fontos, az immunrendszer erősítésére, illetve a megfázás és a légúti megbetegedések megelőzésére általában ősszel és télen fektetünk nagyobb...
Mit jelez a kívánósság akkor, ha valaki nem terhes?
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus - 2023.04.22. 10:42
Az olthatatlan vágy (sóvárgás) egy-egy étel után leggyakrabban terhesség alatt jelentkezik. Na de mit jelent akkor, ha az ember nem várandós? Legtöbbször valamilyen tápanyaghiány állhat a háttérben, de ritkán akár...
Mit kell tudni a táplálásterápiákról?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.02.08. 05:03
Amíg a táplálkozás egy egészséges embernél általában tudatos, belső indíttatás által vezérelt (például éhség), élvezettel teli cselekedet, addig a táplálás legtöbb esetben egy passzív, kívülről irányított folyamat...
Tápérték, biológiai érték és élvezeti érték
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022.04.13. 18:33
Szervezetünk a működéséhez, növekedéséhez és megújulásához szükséges energiát az élelmiszerekben lévő tápanyagokból nyeri.
A D-vitamin és az 1-3 éves gyermekek tápanyagigénye
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022.04.07. 03:03
A D-vitamin nem vitamin, csupán orvostörténeti okokból nevezzük így. Valójában egy, a napfény hatására az emberi szervezetben kialakuló, vagy a táplálékkal bekerülő előanyag, amiből számos lépésben aktiválódik egy...
Hívószavak az élelmiszercímkéken - Amikre valóban érdemes odafigyelni
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022.03.26. 07:33
Az élelmiszercímkék fontos információval szolgálnak a vásárlók számára a megvenni kívánt termékről, és segítenek egészségesebben táplálkozni, ezért nem árt azokat még a boltban átolvasni. Cukormentes? Energiaszegény?...
Tények és tévhitek a szénhidrátokról
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2021.07.06. 05:05
Számtalan olyan diétáról olvashatunk manapság, amelyben kisebb-nagyobb mértékben száműznünk kell étrendünkből a szénhidrátokat. Mindezt azért, mert az emberek fő gonoszként a szénhidrátokat okolják az elhízás miatt....
Az egészség megőrzésében a táplálkozásnak van a legnagyobb szerepe
MTI - 2019.03.11. 11:06
Az egészség megőrzésében a táplálkozásnak van a legnagyobb szerepe, mint ahogy a táplálkozással összefüggő betegségek kialakulásában is - hangzott el az első országos táplálkozástudományi konferencián Debrecenben.
December sztárja: a mák
WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2018.12.30. 13:07
Megosztó növény. Van, aki imádja, van, aki mellőzi a mákot az életéből. Pedig van okunk arra, hogy szeressük, és hálásak legyünk ennek a Közép-Ázsiából származó növénynek, hiszen amellett, hogy magas a kalciumtartalma...
Ezentúl ezt kell nézni a termékek csomagolásán
WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2016.05.24. 13:11
Július 20. után hiába is keresnénk a diabetikus jelöléseket a termékeken. Fontos változás, amiről már a WEBBeteg.hu is beszámolt: EU-rendelet szabályozza, hogy nem használható a diabetikus, cukorbetegek is...
A szénhidrátok szerepe a sporttáplálkozásban
Sportvitalitás - Kovács Ildikó, dietetikus - 2014.01.11. 23:23
A fehérjék fontosságánál már elemeztük az egyes sportágcsoportok esetében, hogy mi az ideális tápanyagbeviteli arány napi szinten, ám akkor is megjegyeztük, hogy ez csak egy általános viszonyítás, itt további tényezők...
Kérdések és válaszok az alma egészségi hatásairól
Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet - 2012.10.23. 11:09
Az alma mindannyiunk által ismert, legkönnyebben elérhető és talán legnépszerűbb gyümölcs. A WEBBeteg újságírója szakértőket kért fel arra, hogy értelmezzék az interneten terjedő, ám gyakran félrevezető vagy...
A vitaminok szerepe a sporttáplálkozásban
Sportvitalitás - Kovács Ildikó, dietetikus - 2012.08.13. 08:11
Sportolóknál nem játszik szerepet a teljesítménynövelésben a vitaminok felvétele, ugyanakkor ezen tápanyagok krónikus hiánya nem csak a teljesítmény romlásához vezethet, hanem súlyos egyéb egészségügyi problémákat is...
Zsírok és olajok - Táplálkozási tanácsok
nagyranovok.hu - 2010.05.19. 21:41
Zsírokra igenis szüksége van az emberi szervezetnek. Nemcsak azért, mert belőlük energiát nyerünk, de többek között azért is, mert a zsírok részt vesznek a sejthártya felépítésében, bizonyos hormonok kialakulásában, és...