Téma: Táplálkozás
Táplálkozási trendek 2018-ban
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2018.05.03. 20:09
A táplálkozástudomány egy folyamatosan fejlődő tudományág, ahol Hérakleitoszt szavaival élve „az egyetlen állandó a változás maga”. Napi rendszerességgel látnak napvilágot új tanulmányok, és jelennek meg a legújabb...
Pangásos szívelégtelenség - Milyenek a kilátások?
Kardioközpont - Dr. Vaskó Péter, kardiológus - 2018.05.03. 13:11
A szívelégtelenség olyan betegség, amely sajnos egyre súlyosabbá válik – különösen kezelés nélkül. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont kardiológusa szerint azonban megfelelő, gondosan felépített életmóddal és orvosi...
Halfogyasztás - Mit mondanak a dietetikusok?
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2018.01.10. 14:55
Cikkünkben a külföldi és hazai halfogyasztási szokásokról olvashat, megtudhatja, miért érdemes halételeket fogyasztani, és néhány receptet is talál.
Napi egy adag zöld saláta fiatalon tarthatja az agyat
MTI - 2017.12.25. 14:55
Napi egy adag zöld saláta a kor előrehaladtával segíthet megőrizni a memóriát és frissen tartani az agyat - állítják egy amerikai tanulmány szerzői.
Mennyire egészséges a szója?
WEBBeteg - K. J., fordító - 2017.11.21. 16:04
A tofu és társai fogyasztása, évekig a legegészségesebb táplálkozásnak számított, ám az utóbbi időben hirtelen negatív felhangú cikkekben találkozhattunk vele. Mi az igazság a szójababbal kapcsolatban, illetve mit mond...
Egészségesen szeretné táplálni gyermekét? Itt a legújabb dietetikai ajánlás
MDOSZ - 2017.11.07. 12:17
Másfél évvel a hazai felnőtt lakosságnak szóló táplálkozási ajánlás után a gyerekekét is kidolgozta a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége. A Gyerek OKOSTÁNYÉR jelölésrendszerében és megközelítési módjában a...
Idősek táplálkozása a rehabilitáció időszakában
WEBBeteg - Molnár Andrea, dietetikus - 2017.11.01. 12:51
A fejlett társadalmak korosodása miatt a gerontológia és a geriátria egyre inkább a figyelem középpontjába kerül. A gerontológia (gero = öregkor) az öregedés és öregkor élet- és kórtanával foglalkozó tudomány, mely...
Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Mit tegyünk fogyás esetén?
WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2017.10.30. 09:41
A betegség alatti túlzott fogyást nem mindig maga a betegség okozza: előfordulhat, hogy a hátterében a gyógyszeres kezelés áll, de a betegséggel járó szorongás is okozhat étvágycsökkenést.
Étkezés csontvelő-transzplantáció után
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2017.10.06. 20:09
Ahhoz, hogy szervezetünk könnyedén megbirkózzon a betegségekkel, fontos, hogy az energiát szolgáltató tápanyagokkal megfelelően el legyen látva. Fokozottan igaz ez azokban az esetekben, ahol a műtétet követően az...
A táplálkozás és a genetika találkozása, avagy a nutrigenomika és nutrigenetika tudománya
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2017.09.01. 21:41
Milyen tulajdonságokat kaptunk a szüleinktől, felmenőinktől? Mit fogunk átadni utódainknak másod- és harmadiziglen? Ki miért marad egészséges? Öröklődhet a humor és a kreativitás? Képesek vagyunk arra, hogy öröklött...
Gyomor- és nyombélfekély diéta
WEBBeteg összeállítás - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász - 2017.08.22. 13:11
Gyomor- és nyombélfekélyes betegek diétájában az alapszabály: sokszor egyen keveset. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2-3 óránként kell táplálkozni, egy-egy alkalommal kevés ételt elfogyasztva, így valósítható meg...
Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Étvágytalanság
WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2017.07.12. 11:25
Az étvágyat számos fizikai és lelki tényező befolyásolja, például a fájdalom, az emésztési problémák, a betegség okozta szorongás, vagy lehangoltság. A nem megfelelő táplálkozás az egyik legfontosabb probléma daganatos...
A cukorbetegek ideális táplálkozása - Miben segít a telediabetológia?
Cukorbetegközpont - Sárga Diána, dietetikus - 2017.05.31. 11:25
A cukorbetegség terápiájának egyik fő pillére a személyre szabott diéta, melynek elsajátítása a kezdetekben kissé nehéznek tűnhet, ám kellő információ átadással és támogatással viszonylag hamar elsajátítható. Ebben nagy...
Érdekességek a kókuszolajról és a pálmaolajról
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2017.01.02. 08:42
Mára már egyértelmű vált, hogy az étkezéseinkkel elfogyasztott zsírok típusa fontosabb, mint a mennyisége. Azonban a számos kutatás és egészségnevelő program ellenére is akadnak fehér foltok a laikus közönség számára a...
Mit jelent az energiaegyensúly?
Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2016.12.13. 10:20
Az egészséges testsúlyt a jojó-effektus elkerülésével csak olyan módon lehet megőrizni, ha odafigyelünka bevitt és az elégetett...
Furcsa kifejezések a csomagoláson? Segítünk
WEBBeteg - 2016.10.23. 18:17
Mitől bio a bioélelmiszer? Mi az az emulgeálószer? És a térfogatnövelő meg az ízfokozó? Mitől homogénezett a tej? Tartósítószer és társai, avagy segítünk eligazodni a csomagoláson olvasható kifejezésekben.
Táplálkozási iskolapéldák szülőknek
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2016.09.08. 07:38
Elkezdődött a tanév és vele a fejtörés is, hogy mit, hol, hogyan egyen a gyerek, miként tudja a szülő ellenőrizni a táplálkozását, ha napi 7-8, de sokszor 10-12 órát távol van otthonról.
A legegészségtelenebb hűtőszekrényben tartott ételek
DRportal - 2016.08.26. 05:21
Bizonyára mindenki tudja, mekkora táplálkozási bűncselekményt követ el, amikor sajtos hamburgert rendel az étteremben. De mi a helyzet a hűtőszekrényben tartott egészségtelen ételekkel? A következő listán felsoroljuk a...
Legnagyobb ellenségeink: telített zsír, só és cukor
WEBBeteg összeállítás - 2016.07.27. 11:25
Büszkén és jogosan hirdetjük, hogy sportnemzet vagyunk, a sportoló nemzet jelzőt viszont a legnagyobb jóindulattal sem aggathatjuk magunkra. Az egészségtudatos táplálkozás tekintetében sem büszkélkedhetünk, évek óta...
Táplálkozási tények és tévhitek magas vérnyomás esetén
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2016.07.11. 17:25
Magas vérnyomással (hipertóniával) rendelkező betegek gyógyító terápiája általában a gyógyszeres kezelés, de emellett szükség van életmódbeli változtatásokra egyaránt, amellyel a rizikófaktorok csökkenthetőek. Ilyen...
A legfenyegetőbb táplálkozási probléma a világon
MTI - 2016.06.14. 18:56
Az elégtelen táplálkozás miatt kialakuló elhízás a legnagyobb probléma a világon egy új globális jelentés szerint.
Egészséges a vörös húsok és a belsőségek fogyasztása?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2016.05.16. 16:07
Szervezetünknek szüksége van fehérjékre ahhoz, hogy egészségesen fejlődjön, növekedjen és működjön.
Tíz táplálkozási mítosz nagyító alatt
WEBBeteg - 2016.05.14. 18:17
A zsír rossz, a fehérje jó, ha este eszünk, az hizlal, ha keveset eszünk, akkor fogyunk. Van-e valóságalapja az ilyen és ehhez hasonló feltevéseknek? A Kölni Egyetem és WEBBeteg táplálkozástudományi szakértőinek...
Energiaszegény étrend
Vanderlich Egészségcentrum - Henn Dóra, dietetikus - 2016.04.21. 23:23
Energiaszegény étrendre akkor van szükség, ha a testmagassághoz viszonyított testtömeg túl sok, tehát túlsúly vagy elhízás áll fenn. Ez akkor következik be, ha az energiaegyensúly megbomlik. Vagy a tápanyag felvétel...
Ételek, melyek kedvezően hatnak az agyat érintő betegségekre
DRportal - 2016.04.19. 11:25
Az étrendünknek tagadhatatlanul egészségügyi hatásai is vannak, például a szív működésére, a testtömegindexre, a diabétesz kialakulására. Amit elfogyasztunk, az az agyunk működését is befolyásolhatja; az egészségtelen...