Téma: Táplálkozás
Csapdák az étkezésben - Tévhitek az egészséges táplálkozásról
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022.05.20. 03:03
Napjainkban egyre többen odafigyelnek az egészséges táplálkozásra. Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen étkezünk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre.
Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Az ízérzékelés változása
WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022.05.15. 15:06
Rákos betegeknél gyakran előfordulhat, hogy megváltozik az ízérzékelés. A kemoterápiás kezelések mellékhatásaként a szájban fémes, keserű vagy sós ízt érezhet a beteg. Emellett bizonyos gyógyszerek, így például a...
Ízek, színek bűvöletében: zöldségek tavasszal
Diabetes - Kicsák Marian, dietetikus - 2022.05.11. 22:03
Kora tavasszal új színekre, formákra, új ízekre vágyom. Az ételekben is szeretem a színességet, zöld, sárga, piros. Önök is így vannak ezzel? A sokszínűség jó a szemnek, de jó az egészségünknek is.
Várandósság és optimális súlynövekedés
EndoCare Endokrinológiai Központ - Erdélyi-Sipos Alíz MSc, dietetikus - 2022.04.12. 18:33
A várandósság alatti táplálkozás nemcsak a kismama optimális súlygyarapodására hat, hanem a fejlődő magzat, valamint a már megszületett gyermek egészséges fejlődésére is.
A D-vitamin és az 1-3 éves gyermekek tápanyagigénye
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022.04.07. 03:03
A D-vitamin nem vitamin, csupán orvostörténeti okokból nevezzük így. Valójában egy, a napfény hatására az emberi szervezetben kialakuló, vagy a táplálékkal bekerülő előanyag, amiből számos lépésben aktiválódik egy...
A menopauza étrendi vonatkozásai
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022.03.31. 14:26
A nemi hormonok serdülőkorban kezdik el kifejteni hatásukat a petefészekre, ahol egy hullámzó folyamatnak köszönhetően alakul ki az úgynevezett menstruációs ciklus. Ez a körforgás a nők kb. 50 éves koráig tart, amikor...
Életviteli tanácsok colitis ulcerosa esetén
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022.03.10. 14:33
A krónikus gyulladásos bélbetegségek egyik típusa a colitis ulcerosa. Bár kialakulása független a táplálkozási tényezőktől, a kellemetlen tünetek enyhíthetőek helyesen megválasztott étrenddel.
Tények és tévhitek a rostfogyasztásról
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022.03.09. 22:03
Az egyik alapvető táplálkozási tanács, amelyet a szakemberek adnak, hogy fogyasszunk minél több rostot, hiszen az jótékony hatással van a szervezetünkre, a tápcsatornánkra. A túl kevés rostfogyasztás káros - ezt már...
Stockholm-diéta - Mit érdemes tudnunk róla?
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2022.03.03. 05:05
Az elmúlt években a 10 legkeresettebb étrend között a Stockholm-diéta is szerepelt. Cikkünkben részletezzük, hogyan épül fel ez a diéta, valamint hogy mennyire sikeres.
Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Tanácsok betegeknek
WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2022.02.22. 07:33
Amennyiben rosszindulatú daganatos betegséggel diagnosztizálták, az étrendjére való odafigyelés a terápia fontos részét képezi. A kiegyensúlyozott és az állapotának megfelelő étrend ugyanis hatással lehet a kezelések...
Ön tudta a C-vitaminról?
WEBBeteg - 2022.01.07. 05:03
A C-vitamin, más néven aszkorbinsav sokrétű védőszerepet tölt be az emberi szervezetben. Testünk nem képes saját maga előállítani, így a C-vitamint az azt tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával juttatjuk szervezetünkbe.
Dr. Forgács Attila: Az emberi faj hajlama és őstudattalan túlélési technikája a túlevés
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2021.12.26. 21:05
Jól tudjuk, hogy sajnos nem minden étel egészséges, amit a reklámokban látunk, de a fejlődés is kezdetét vette a helyes táplálkozás irányába. Dr. Forgács Attila, gasztropszichológussal az eddigi életútjáról, valamint az...
Gyümölcsök az őszi étrendben
WEBBeteg - 2021.11.12. 05:06
Az őszre beérő gyümölcsöknek nagy jelentőségük van vitamin- és rostforrásként. Fogyaszthatók frissen vagy befőttként és számos étel alapanyagaként.
Dietetikus vagy táplálkozási tanácsadó? Kit válasszunk?
WEBBeteg - Brjeska Dóra, újságíró - 2021.11.07. 22:03
Ma már az interneten bármi megtalálható, és bárkiből lehet úgynevezett szakember is. Azonban nem árt tudnunk, hogy kihez érdemes fordulnunk, ha biztos tudáson alapuló, valódi segítséget szeretnénk kapni.
Demencia és étkezés: megoldások táplálkozási nehézségek esetére
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter - 2021.10.15. 03:03
A szellemi leépülés előrehaladásával egyre nagyobb gondot jelent a betegek táplálása. Az agyban található idegsejtek károsodásával elvész az evőeszközök használatához szükséges motoros koordináció, csökken az étvágy...
Mikor és milyen ételekkel kezdjük a hozzátáplálást?
WEBBeteg összeállítás - Dr. Polgár Marianne, gyermekgyógyász, gasztroenterológus - 2021.10.09. 08:42
Gyermekünk fejlődésének egyik meghatározó pillanata, amikor az anyatej mellett új ízekkel ismerkedhet meg. A két legfontosabb kérdés, hogy mikor és milyen élelmiszerekkel kezdjük meg a hozzátáplálást.
Táplálkozzon okosan, hogy okos legyen
WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021.10.08. 03:03
Azt tudjuk, hogy az igénytelen étkezés hosszú távon okozhat problémákat. De vajon bizonyos ételek fogyasztása tényleg okosabbá vagy stressztűrőbbé tesz bennünket?
Régi-új találmány: Erjesztett ételek
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász - 2021.09.30. 20:33
Az utóbbi évtizedekben született kutatási eredmények fényében a táplálkozás jelentősége felértékelődött, hiszen ma már tudjuk, hogy az emésztőrendszer meghatározó szerepet tölt be a test és lélek működésében.
Étkezési tanácsok túlsúllyal küzdő kismamák részére
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2021.09.02. 05:03
Az anyaméhben fejlődő magzat minden szükséges tápanyagát az édesanya biztosítja számára, de ez nem azt jelenti, hogy kettő helyett kell táplálkozni, vagyis nem a mennyiséget kell növelni, hanem a minőségi táplálkozásra...
Mást eszünk, mégis hízunk?
Debreceni Egyetem - 2021.08.30. 14:56
A koronavírus-járvány hatására a magyarok igyekeztek a korábbinál egészségesebben étkezni, mégis tovább gyarapodtak karanténkilóink, átlagosan 30 dekával lettünk nehezebbek – derült ki egy a Debreceni Egyetem...
Hogyan táplálkozzunk PCOS esetén?
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító - 2021.08.18. 18:33
A policisztás ovárium szindróma (PCOS) egy olyan betegség, ami hormonális egyensúlyzavarokat és anyagcsere-problémákat idéz elő.
A szelénhiány négy tünete
WEBBeteg - Dr. Prokisch József, vegyész, egyetemi docens - 2021.07.30. 03:06
Tudjuk, hogy a világon több terület is szelénhiányos. Tudjuk, hogy Magyarország nagy része is ebbe a kategóriába tartozik. Azonban honnan tudhatjuk azt, hogy nekünk szelénhiányunk van és szelénpótlásra lenne szükségünk?
Néhány gondolat a fűszerekről
Vanderlich Egészségcentrum - Henn Dóra, dietetikus - 2021.07.23. 03:03
A fűszerek amellett, hogy ételízesítésre szolgálnak, a megfelelő emésztéshez is hozzájárulnak. Meghozzák az étvágyat, serkentik a nyál és a bélnedvek termelődését, ezzel elősegítve a tökéletesebb emésztést és...
Pajzsmirigybetegek étrendje
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2021.06.06. 07:33
A jód olyan ásványi anyag, amely fontos szerepet tölt be az emberi szervezet működésében. A pajzsmirigy kiszűri a jódot a véráramból és elraktározza, ezért fontos, hogy a táplálékkal és ivóvízzel elegendő mennyiségben...
Bélrendszeri daganatok kialakulásának kockázatát növelő és csökkentő ételek
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2021.01.14. 22:05
Hogyan befolyásolják táplálkozási szokásaink a vastagbél daganatainak rizikóját? Milyen hatással lehetnek bizonyos élelmiszerek a bélrendszeri daganatok kialakulására?