Téma: Táplálkozás

Csapdák az étkezésben - Tévhitek az egészséges táplálkozásról

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022.05.20. 03:03
Napjainkban egyre többen odafigyelnek az egészséges táplálkozásra. Sajnos sokszor csak azt hisszük, hogy egészségesen étkezünk, valójában gyakran egészségtelen ételeket fogyasztunk, ha nem figyelünk a részletekre.

A megfelelő étrend idősek számára

Nurse Háziápolási Szolgálat - 2024.11.23. 17:48
Az egészséges táplálkozásról sokat hallunk mostanában, mégis nehéz eligazodni az egymásnak ellentmondó információhalmazban. Az egészséges táplálkozás a különféle ételek és italok megfelelő arányban és mennyiségben...

Glükomannán

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.11.09. 05:03
Táplálkozás
A glükömannán, más néven konjac liszt a nyugati orvoslásban egy nemrégiben felfedezett, nagy mennyiségű rostot tartalmazó étrend-kiegészítő termék, valamint élelmiszer-adalékanyag. Számos egészségre gyakorolt hatást...

Miért fontos reggelizni?

WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, Irinyi-Barta Tünde - 2024.10.28. 17:03
Egészségünk megőrzése érdekében elengedhetetlen a rendszeres, életkorunknak megfelelő testmozgás, valamint a káros szenvedélyektől mentes életmód és a helyesen összeállított étrend.

A csontritkulás megelőzése - Már fiatalkorban tennünk kell érte!

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.09.27. 17:30
Csontritkulás
A csontritkulás megelőzéséért egész életünkben tennünk kell. A kiegyensúlyozott és teljes értékű táplálkozásnak, az egészséges életmódnak, valamint a rendszeres fizikai aktivitásnak már gyermekkortól kezdve nagy szerepe...

Mik azok a biogén aminok?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.08.18. 05:03
Hisztamin
A biogén aminok olyan biológiailag aktív, szerves vegyületek, amelyek természetes formájukban számos élelmiszerben megtalálhatóak, és elfogyasztva az emberi szervezetre sokféle hatással vannak. Legismertebb biogén amin...

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek ártanak a gyerekek szívének?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2024.08.11. 05:03
A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a nagymértékben feldolgozott élelmiszerek nem tesznek jót az egészségünknek, egy friss kutatás azonban most azt is kimutatta, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása...

Grillezés egészségesen

DRportal - 2024.07.24. 18:00
A grillen sült ételek nemcsak finomak, hanem egészségesek is, amennyiben betartunk néhány alapvető szabályt az ételválasztásban és az elkészítés során.

Plazmaferezisre járok - Mire figyeljek a táplálkozásban?

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2024.06.17. 04:35
Plazmaferezis
A plazmaadás rövid távon mindenképpen megterheli a szervezetet, ezért a folyadékpótláson kívül nem árt a tudatos és megfelelő étkezésre is kiemelt figyelmet fordítani. Mit együnk, mit igyunk, miként tartsuk be az...

Táplálkozási tanácsok visszérbetegség ellen

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2024.06.04. 09:20
A visszér kezelési terv tartalmazhat egy sor kiegészítő és alternatív gyógymódot, fókuszálva egyebek mellett az életmódváltásra, a megfelelő és kímélő testmozgásra, valamint a táplálkozásra. Általában az ilyen terápiák...

Virágok az ételeinkben - Melyik ehető?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.05.20. 05:03
Nemcsak a kertünket, hanem a tányérunkat is díszíthetik szebbnél szebb virágok, amelyek a különleges megjelenés mellett izgalmas ízeket is nyújthatnak ételeinknek. Sokféle ehető virág létezik mind színében, mind...

Reggeli étkezés - Ezek a leggyakoribb tévhitek

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.05.13. 06:00
A reggeli étkezést sajnos rendszeresen elhanyagoljuk. Általában egy újabb nap kezdetekor, munka vagy iskolakezdés előtt arra van a legkevesebb időnk, hogy nyugodtan elkészítsük egészséges reggelinket, és asztalhoz ülve...
Míg a tápláló, vitamindús, rostokban gazdag ételek serkentik az agyműködést és segítenek az összpontosításban, addig az elégtelen mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás, a túl sok cukor, és a túlzásba vitt...

Vesebarát diéta – Táplálkozási tanácsok egészségeseknek is

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.04.23. 04:03
Vese
A szervezetünk anyagcsere-folyamataiban az egyik legfontosabb szerepet a veséink töltik be. A párban elhelyezkedő, bab alakú kiválasztószervünk számos feladatot lát el, ezért működését védenünk, egészségét pedig...

Egészséges vagy sem a nyers tojás fogyasztása?

WEBBeteg, DRportal - 2024.04.01. 17:10
A tojás leggyakrabban főzve vagy sütve kerül a tányérra, pedig a nyers tojás fogyasztásának számtalan előnye van, kiváló tápanyagforrás. Nem árt azonban az óvatosság, a tojás nyersen még ellenőrzött forrás esetén is...

Dohányosok számára ajánlott táplálkozás

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - 2024.02.27. 10:00
Sok gyümölcs és zöldség, kevesebb zsír, sok mozgás: néhány tipp, mit érdemes fogyasztaniuk a dohányzóknak a káros hatások enyhítése érdekében. A leszokás utáni hízás csak átmeneti állapot, így nem érdemes a túlsúlytól...

Táplálkozás terhesség idején

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - 2024.02.06. 09:20
Terhesség
Várandósság idején még inkább oda kell figyelnünk arra, mit eszünk, iszunk. Habár a terhesség nem betegség, ám egy megváltozott állapot, ami miatt több dologra is érdemes figyelmet fordítani. A legfontosabbak: kerüljük...

Pektin - Mire használható? Milyen hatással van a szervezetünkre?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.02.03. 05:03
Rostok
A gyümölcsökben és egyes zöldségekben megtalálható pektin egy élelmi rost. Lássuk, hogy a leginkább lekvárkészítésnél való sűrítő funkciójáról ismert pektinnek milyen szerepe van az étrendünkben, és mire használható...

A rostok szerepe az étrendben

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.01.30. 10:15
Rostok
Rostoknak nevezzük azon szénhidrátok csoportját, amelyeket szervezetünk nem képes lebontani. Az élelmi rostok a táplálékban lévő emészthetetlen, összetett szénhidrátok (poliszacharidok). Rostok kizárólag növényekben...

Így vacsorázzon, ha cukorbeteg

Cukorbetegközpont - Drégely Anikó, dietetikus - 2023.11.24. 18:04
A cukorbetegeknek nagy figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy mikor, mit és mennyit esznek. Ennek azért van nagy jelentősége, mert ha nem megfelelő a táplálkozásuk, úgy könnyen kikerülhetnek az optimális tartományból a...

Az alultápláltság okai, felismerése és kezelése

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész - 2023.11.23. 13:05
Alultápláltság
Az alultápláltság olyan állapot, amikor az étkezésekkel a szervezetbe bevitt tápanyagmennyiség nem fedezi a szervezet számára szükséges tápanyagokat (fehérje, szénhidrát, zsír, rostok, vitaminok, ásványi anyagok).