Téma: Zöldség- és gyümölcsfogyasztás

Flavonoidok szerepe a táplálkozásban

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - 2024.07.28. 14:21
Flavonoid
A flavonoidok különféle vegyületek, melyek természetes formában megtalálhatók számos zöldségben és gyümölcsben. Több mint 8000 flavonoid szerkezetű vegyületet azonosítottak, amelyek közül sok felelős a virágok...

A paradicsomfogyasztás hatásai - Mit mondanak a kutatók?

WEBBeteg - Dr. Reinhardt István - 2023.08.18. 09:00
Paradicsom
A paradicsomot nemcsak a hagyományos magyar konyha része, hanem számos speciális étrend, például a mediterrán diéta is előszeretettel használja. Mivel egészséggel kapcsolatos hatásai a széles körű kutatás ellenére nem...

Köszvényes betegek ajánlott táplálkozása

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.05.30. 14:03
Köszvény
A köszvény a purinanyagcsere zavara, mely során a testfolyadékokban feldúsul a húgysav és a különböző szövetekben kiválik, lerakódik, fájdalmas duzzanatot, égető fájdalmat, mozgáskorlátozottságot okozva. Krónikus...

Ismerkedjen meg a közösségi mezőgazdálkodással

Tudatos Vásárlók Egyesülete - 2023.01.18. 11:42
Szeretne jó minőségű friss, helyi zöldséghez-gyümölcshöz jutni egyenesen a termelőtől úgy, hogy egy közösséget építve segítsék egymást? Színes családi programokkal várnak mindenkit február 18-án!
Táplálkozási szakértők már évekkel ezelőtt összeállítottak egy listát, olyan egészséges élelmiszerekről, amelyeknek tisztában vagyunk egészségvédő hatásaival, tudjuk, hogy fogyasztanunk kellene, mégsem tesszük.

Ízek, színek bűvöletében: zöldségek tavasszal

Diabetes - Kicsák Marian, dietetikus - 2022.05.11. 22:03
Kora tavasszal új színekre, formákra, új ízekre vágyom. Az ételekben is szeretem a színességet, zöld, sárga, piros. Önök is így vannak ezzel? A sokszínűség jó a szemnek, de jó az egészségünknek is.

Sokszínűség frissen és fagyasztva

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022.03.01. 14:43
A tél végéhez közeledve az éléskamrák egyre üresebbé válnak, készülnek a zsenge, friss termények befogadására. Lassan kezdetét veszi a böjti időszak is, amely ismételten a testi-lelki megújulás lehetőségét rejti...

Vitaminpótlás télen

Budai Egészségközpont - 2019.12.12. 17:03
Télen sokszor és gyakran már a tél közeledtével is hajlamosak vagyunk a szabadtéri programokat kihagyni. Szabadidőnket kényelmes otthonunkban töltjük el inkább egy forró csokoládé vagy gőzölgő almás pite társaságában....

A helytelen életmód következményei

Több mint TestŐr - 2019.11.28. 13:43
A mozgás, a főleg zöldségek és gyümölcsök fogyasztására alapuló életmód, és a gyógygombakivonatok sokat segíthetnek abban, hogy ne alakuljanak ki gyulladásos folyamatok a szervezetben, megelőzzük az...
Tavasszal sokan böjtölni kezdenek, a böjt egyik formája a léböjt. A szakember azt tanácsolja, hogy először csak zöldséget és a gyümölcsöt kell fogyasztani, utána lehet fokozatosan áttérni a hidegen préselt zöldség...

Fagyasztott vagy friss: melyiket válasszam?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2017.07.13. 02:51
Mindannyiunknak jól esik egy frissítő gyümölcs- vagy zöldségturmix, saláta vagy leves. A megannyi finom ételt a legjobb, ha frissen készítjük el, ám gondolni kell a hidegebb napokra is, ezért lehet kiváló megoldás a...

14 étel, mely segíti a fogyást

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2016.12.15. 02:51
Szeretné csökkenteni a cukor iránti vágyát, az étvágyát? Akkor feltétlenül illessze az étrendjébe az alábbi ételeket, persze csak akkor, ha nem allergiás vagy nem szenved ételintoleranciától!

Alma, minden nap - Új Guinness rekord született

Országos Egészségfejlesztési Intézet - 2014.12.06. 13:11
Több mint ezren ettek egyszerre almát a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központ előtti téren, ezzel megdöntötték az eddig fennálló Guinness rekordot. Az eseményt az Országos Egészségfejlesztési...

Tippek szájüregi rák ellen

Oxygen Medical - 2014.05.23. 20:11
Egy nemrégiben napvilágot látott kutatásból kiderült, hogy a dohányzó nők között előforduló szájüregi daganatok kialakulásának kockázatát csökkenti, ha zöld levelű zöldségeket fogyasztanak. A témáról dr. Benkő...
A Journal of the American Dental Association című folyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint az egészségügyben dolgozóknak fontos szerepe lehet abban, hogy az emberek figyelmét felhívják arra, milyen módszereket...

Miért jó a káliumban gazdag étrend?

Medipress - 2011.03.12. 17:34
A zöldségeket és a gyümölcsöket régóta az egészséges étrend egyik jelképének tartják, és most újabb jótékony hatásukra derült fény.
Aki azt gondolja, hogy napi öt adag zöldséggel és gyümölccsel letudja a rákmegelőzést, jobb, ha nem ennyire biztos a dolgában. Ezen ételek fogyasztása nem véd a daganatos betegségek ellen, mivel az alkoholfogyasztáshoz...
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990-ben kibocsátott ajánlása szerint napi öt adag gyümölcs vagy zöldség elfogyasztása segít a rák és más betegségek elleni védekezésben.