Téma: Zöldség- és gyümölcsfogyasztás

Antioxidánsok - Infografika

Médiatár - WEBBeteg szerkesztőség - 2025.04.01. 14:00
Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek semlegesítik a sejtkárosodást okozó szabad gyököket, ezáltal csökkentik a...

Nincs olyan, hogy szuperélelmiszer?

Semmelweis Egyetem - 2025.01.24. 09:46
Nem támasztják alá tudományos vizsgálatok a „szuperélelmiszernek” kikiáltott alapanyagok egészségügyi előnyeit. Azt viszont mérések igazolják, hogy a messziről érkezett zöldségben...

Flavonoidok szerepe a táplálkozásban

WEBBeteg - Mázi-Fülöp Nóra, dietetikus - 2024.07.28. 14:21
Flavonoid
A flavonoidok különféle vegyületek, melyek természetes formában megtalálhatók számos zöldségben és gyümölcsben. Több mint 8000 flavonoid szerkezetű vegyületet azonosítottak, amelyek közül...

A paradicsomfogyasztás hatásai - Mit mondanak a kutatók?

WEBBeteg - Dr. Reinhardt István - 2023.08.18. 09:00
Paradicsom
A paradicsomot nemcsak a hagyományos magyar konyha része, hanem számos speciális étrend, például a mediterrán diéta is előszeretettel használja. Mivel egészséggel kapcsolatos hatásai a...

Köszvényes betegek ajánlott táplálkozása

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2023.05.30. 14:03
Köszvény
A köszvény a purinanyagcsere zavara, mely során a testfolyadékokban feldúsul a húgysav és a különböző szövetekben kiválik, lerakódik, fájdalmas duzzanatot, égető fájdalmat...

Ismerkedjen meg a közösségi mezőgazdálkodással

Tudatos Vásárlók Egyesülete - 2023.01.18. 11:42
Szeretne jó minőségű friss, helyi zöldséghez-gyümölcshöz jutni egyenesen a termelőtől úgy, hogy egy közösséget építve segítsék egymást? Színes családi programokkal várnak mindenkit február...
Táplálkozási szakértők már évekkel ezelőtt összeállítottak egy listát, olyan egészséges élelmiszerekről, amelyeknek tisztában vagyunk egészségvédő hatásaival, tudjuk, hogy fogyasztanunk...

Ízek, színek bűvöletében: zöldségek tavasszal

Diabetes - Kicsák Marian, dietetikus - 2022.05.11. 22:03
Kora tavasszal új színekre, formákra, új ízekre vágyom. Az ételekben is szeretem a színességet, zöld, sárga, piros. Önök is így vannak ezzel? A sokszínűség jó a szemnek, de jó az...

Sokszínűség frissen és fagyasztva

Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2022.03.01. 14:43
A tél végéhez közeledve az éléskamrák egyre üresebbé válnak, készülnek a zsenge, friss termények befogadására. Lassan kezdetét veszi a böjti időszak is, amely ismételten a testi-lelki...

Vitaminpótlás télen

Budai Egészségközpont - 2019.12.12. 17:03
Télen sokszor és gyakran már a tél közeledtével is hajlamosak vagyunk a szabadtéri programokat kihagyni. Szabadidőnket kényelmes otthonunkban töltjük el inkább egy forró csokoládé vagy...

A helytelen életmód következményei

Több mint TestŐr - 2019.11.28. 13:43
A mozgás, a főleg zöldségek és gyümölcsök fogyasztására alapuló életmód, és a gyógygombakivonatok sokat segíthetnek abban, hogy ne alakuljanak ki gyulladásos folyamatok a szervezetben...

Fagyasztott vagy friss: melyiket válasszam?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2017.07.13. 02:51
Mindannyiunknak jól esik egy frissítő gyümölcs- vagy zöldségturmix, saláta vagy leves. A megannyi finom ételt a legjobb, ha frissen készítjük el, ám gondolni kell a hidegebb napokra is...

14 étel, mely segíti a fogyást

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2016.12.15. 02:51
Szeretné csökkenteni a cukor iránti vágyát, az étvágyát? Akkor feltétlenül illessze az étrendjébe az alábbi ételeket, persze csak akkor, ha nem allergiás vagy nem szenved...

Tippek szájüregi rák ellen

Oxygen Medical - 2014.05.23. 20:11
Egy nemrégiben napvilágot látott kutatásból kiderült, hogy a dohányzó nők között előforduló szájüregi daganatok kialakulásának kockázatát csökkenti, ha zöld levelű zöldségeket fogyasztanak....

Miért jó a káliumban gazdag étrend?

Medipress - 2011.03.12. 17:34
A zöldségeket és a gyümölcsöket régóta az egészséges étrend egyik jelképének tartják, és most újabb jótékony hatásukra derült fény.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1990-ben kibocsátott ajánlása szerint napi öt adag gyümölcs vagy zöldség elfogyasztása segít a rák és más betegségek elleni védekezésben.
A sütőtök megjelenése a hideg napok szimbóluma és színével maga a vitalitás. Szaftos húsával és magjaival erősíti az immunrendszert, az idegeket, gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban...