Téma: Zsírsavak
A transzzsírsavak
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.12.19. 09:50
A transzzsírok a zsírsavak egyik, többnyire élelmiszerfeldolgozás során képződő csoportja, amely elsősorban az LDL-koleszterin magas szintjével és a szív-érrendszeri betegségek előfordulásával hozható összefüggésbe....
Telített, telítetlen és transz... - A zsírsavak típusai
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2024.12.15. 05:03
Az élelmiszerekkel elfogyasztott zsírok mint tápanyagok nélkülözhetetlenek szervezetünk egészséges működése szempontjából, de a mennyiség mellett az elfogyasztott zsírok minőségére is figyelni kell. A különböző étrendi...
Prosztatarák-megelőzés és étrend
WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2024.04.29. 12:50
A férfiak körében a prosztatarák a második leggyakoribb oka a rákos haláleseteknek, s minél idősebb egy férfi, annál nagyobb valószínűséggel lesz beteg. Egészséges életmóddal, ezen belül egészséges táplálkozással...
Érszűkület: diétás tanácsok a megelőzéshez és a betegséggel küzdőknek
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember - 2020.09.29. 11:03
A szív- és érrendszeri megbetegedések hátterében a legtöbb esetben érelmeszesedés (atherosclerosis) áll. Az elváltozás mindaddig nem okoz panaszokat, amíg a beszűkült erekben szabadon áramlik a vér. Azonban egy...
Érdekességek a kókuszolajról és a pálmaolajról
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2017.01.02. 08:42
Mára már egyértelmű vált, hogy az étkezéseinkkel elfogyasztott zsírok típusa fontosabb, mint a mennyisége. Azonban a számos kutatás és egészségnevelő program ellenére is akadnak fehér foltok a laikus közönség számára a...
Érdekességek a zsírsavakról
Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - 2016.09.29. 20:45
A zsiradékok egy háromágú villához hasonlóan elágazó glicerinből és a hozzá kapcsolódó zsírsavakból épülnek fel. Maguknak a zsírsavaknak az alapját pedig egy zsírsavanként eltérő hosszúságú szénlánc adja, amihez...
Szükségünk van a tejre
TÉT Platform Egyesület - 2016.06.01. 18:06
Az utóbbi hetek egyik legtöbbet említett élelmiszere a tej. Azt még nem tudhatjuk, emelkedik-e majd a fogyasztása, ha majd kisebb adó terheli, de számos pozitív tulajdonsága miatt érdemes lenne gyakrabban a kosarunkba...
A nagy transzzsír-háború - Győztünk?
Hypertonia - 2015.04.21. 07:38
Még ma is, ha beütöm az interneten a keresőbe a transzzsírsav szót, betegséggel, néhol még halállal is társítva jelenik meg a kidobott cikkekben, mintha ez egész világ háborút hirdetett volna a zsírok ezen képviselője...
Zsiradékfogyasztás - Gyermekkorban is fontos
nagyranovok.hu - 2014.05.17. 05:21
A fejlődésben levő gyermekek étrendjében az esszenciális zsírsavakat tartalmazó ételféleségek különösen kiemelt szerepet kell, hogy kapjanak.
Szívelégtelenség esetén is hatásosak az omega-3-zsírsavak
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos - 2013.12.28. 08:11
Az omega-3-zsírsavakkal kapcsolatosan megjelent egyre több kedvező eredmény miatt elképzelhető, hogy több szív-és érrendszeri betegség megelőzéséről és kezeléséről szóló irányelvet is átdolgoznak a kardiológiai fórumok.
Rendelet az élelmiszerek transzzsírsavtartalmának szabályozására
MTI - 2013.11.21. 18:37
Kilencven napos türelmi idő után lép hatályba az élelmiszerek transzzsírsavtartalmát szabályozó, a Magyar Közlönyben megjelent rendelet. A rendelet lényege, hogy tilos lesz forgalomba hozni olyan élelmiszert, amelynek...
Egészséges táplálkozás az Omega-3, -6, -9 zsírsavakkal
Bálint Cseppek - 2011.08.10. 17:09
A televízióból, újságokból mindennap halljuk, hogy mennyire fontosak szervezetünk számára a többszörösen telítetlen zsírsavak, és hogy az Omega-3, -6, -9 zsírsavak fontos szerepet játszanak szívünk egészségének...
A sajt hozzájárulhat a cukorbetegség megelőzéséhez
MTI - 2011.01.02. 14:14
A tejtermékekben olyan zsírsav található, amely csökkenti a felnőttkori cukorbetegség kifejlődésének kockázatát. Amerikai kutatók vizsgálatának eredményeit az Annals of Internal Medicine karácsony előtti száma közölte.
Tényleg szükségünk van a zsírokra?
MTI - 2009.10.29. 19:46
A zsírsavak az emberi szervezet számára elengedhetetlenül fontos tápanyagok. Belőlük nyerjük az energiát - lényegesen többet, mint a szénhidrátokból - energiaszükségletünk 30%-át a táplálékkal elfogyasztott zsíroknak...