Liquor Ig G
Adatlap - Liquor Ig G
liquorvizsgálat
Mikor végzik?
Ma már az összfehérjemérésen túl a leggyakoribb immunglobulinok (IgG, IgA, IgM) és az albumin mennyiségi meghatározása is szükségessé válik a fehérjeanalízis során.
Előkészületek
Gerinccsapolásnak nevezett eljárással gerincvelői folyadékot (liquort) vesznek le. Ha erre a vizsgálatra nem sürgősségi ellátást igénylő körülmények között kerül sor, a betegnek a vérvétel előtt 8-10 órán át nem szabad ennie, és nem szabad intenzívebb mozgást végeznie. Hagyományosan az ágyéki (lumbalis) csigolya közti résekből, valamint koponyaalap és a nyaki csigolya közti résből (ciszternalis) szokás mintát venni. Mindkét esetben ügyelni kell a megfelelő sterilitásra mintavétel közben. A liquor és az egyidejűleg vett szérumminta albumin és immunglobulin koncentrációit nemcsak azonos módszerrel, hanem lehetőleg azonos mérési sorozatban is kell meghatározni.
Liquor Ig G normálérték:
20 - 40 mg/l
Ha magasabb...
Ha a liquorban mégis magasabb immunglobulin koncentrációt találunk, az három okból történhet: vér-agy gát zavara, a szérum immunglobulin koncentráció emelkedés, valamint a lokális immunglobulin szintézis miatt.
Ha alacsonyabb...
Ahogy a fehérjékre általában igaz, úgy az immunglobulinokról is elmondhatjuk, hogy csak elhanyagolható mennyiségben jutnak be a liquortérbe.