Liquor összfehérje
Adatlap - Liquor összfehérje
liquorvizsgálat
Mikor végzik?
A liquorösszefehérje értéke a vér-liquor gát és a vér-agy gát működésétől függ. Ma már azonban az összfehérjemérésen túl a leggyakoribb immunglobulinok (IgG, IgA, IgM) és az albumin mennyiségi meghatározása is szükségessé válik a fehérjeanalízis során.
Előkészületek
Gerinccsapolásnak nevezett eljárással gerincvelői folyadékot (liquort) vesznek le. Ha erre a vizsgálatra nem sürgősségi ellátást igénylő körülmények között kerül sor, a betegnek a vérvétel előtt 8-10 órán át nem szabad ennie, és nem szabad intenzívebb mozgást végeznie. Hagyományosan az ágyéki (lumbalis) csigolya közti résekből, valamint koponyaalap és a nyaki csigolya közti résből (ciszternalis) szokás mintát venni. Mindkét esetben ügyelni kell a megfelelő sterilitásra mintavétel közben.
Liquor összfehérje normálérték:
150 - 450 mg/l
Ha magasabb...
A liquor összfehérje tartalma - amely durván egyenlő az albumintartalommal - akkor is megemelkedik, ha a felszívódás gátolt (vénás keringési zavar, intracranialis nyomásfokozódás), ha az agyállomány károsodik (tumor, vascularis károsodás) vagy ha a liquor keringése akadályozott. Mindamellett fertőző gyulladásos kórképekben, immun mediálta gyulladások és Cukorbetegség esetében is magasabb fehérjeértékekkel találkozhatunk.
Ha alacsonyabb...
A liquor fehérjetartalma állandó, megfelelő szabályozás alatt áll.