Bazsalikomos leves
Hozzávalók:
- 2 csokor bazsalikom
- 2 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 liter (1 leveskockából) zöldségleves
- 2 dl kefír
- 6 evőkanál (pehely) burgonyapüré
- őrölt bors
- só
Elkészítés:
A finomra vágott hagymát az olajban megpirítjuk, felöntjük az előre elkészített zöldséglevessel és felforraljuk. 5 percig hagyjuk főni, aztán beletesszük a szárukról letépkedett, felaprított bazsalikomleveleket meg a kefírt és kislángon, állandóan kevergetve sűrű krémlevessé főzzük. Közben beleszórjuk a burgonyapelyhet, sózzuk, borsozzuk. Ha elérte a kellő sűrűséget, levesszük a tűzről és amikor kihűlt, hűtőbe tesszük másnapig. Tálaláskor a maradék bazsalikomlevelekkel díszítjük. Köszvény esetén a megfelelő étrend célja elsősorban a vér-húgysavszint csökkentése a purinfelvétel korlátozásával, valamint a belső purintermelődés mérséklése. A legtöbb purint a belsőségek, a húsok (főként a sertéshús) és a hüvelyes növények tartalmazzák.
Hasonló receptek
Joghurtleves
Leves, Könnyű
Candida, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes
Hamis gulyásleves
Leves, Közepes
Mogyorómentes, Magas vérnyomás, Gluténmentes, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes
Halászlé
Leves, Könnyű
Gluténmentes, Cukormentes, Tojásmentes, Mogyorómentes, Tejmentes, Laktózmentes