Férfiaknak való torta (sajtkremes torta)
Hozzávalók:
- 1 csomag (40 dkg) fagyasztott leveles vajastészta
- 1 tojás#A töltelékhez
- 1 kg tehéntúró
- 10 dkg vaj
- 20 dkg tejszínes krémsajt
- 2 tojássárgája
- 2 evőkanál mustár
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- őrölt bors (zöld borssal még különlegesebb)
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 kiskanál pirospaprika
- 1 húsos paradicsompaprika
- 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- metélőhagyma
- kapor
- zellerzöld (lehet vegyesen is)#A díszítéshez: 3 dkg vékony lapocskákra vágott sós mandula
- vagy durvára tört mogyoró
- 16 szem konzerv gyöngyhagyma
- 16 kis szelet füstölt sonka
- 1 paradicsompaprika
- a tészta nyújtásához: liszt
Elkészítés:
A vajastésztát szobahőmérsékleten fölengedjük, majd három részre osztjuk, majd enyhén belisztezett deszkán egyenként fél centi vastag kerek lappá nyújtjuk. Egy közepes tortakarikát ráteszünk, s a tésztát ennek mentén körbevágjuk. Az így kapott tésztakorongokat tepsire fektetjük (az utóbbit nem kell kikenni, mert a tészta elég zsíros), tetejüket felvert tojással megkenjük. Villával egy-két helyen megszurkáljuk, hogy a keletkező gőz eltávozhasson és előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (200 °C, légkeveréses sütőben 180 °C) 12 percig sütjük. Kivesszük és hűlni hagyjuk. A túrót áttörjük, a puha vajjal, a krémsajttal, a tojások sárgájával és a mustárral jól kikeverjük. Az apróra vágott vöröshagymát meg a présen áttört fokhagymát beledolgozzuk, sózzuk, borsozzuk. A túrókrémet három részre osztjuk. Az elsőt a paradicsompürével, a pirospaprikával meg az apróra vágott paradicsompaprikával ízesítjük - s így pirosra is színezzük, A második részt a fölaprított petrezselyemmel, metélőhagymával, kaporral meg zellerzölddel zöldre festjük, a harmadik részt fehéren hagyjuk. A torta töltése következik. Az egyik megsült tésztalapot tányérra fektetjük és megkenjük a piros túrókrémmel. Erre tészta és a zöld túrókrém kerül, majd a harmadik tésztalappal beborítjuk. A torta tetejét meg az oldalát a fehér túrókrém kétharmadával egyenletesen megkenjük. Oldalára körben sűrűn pirított mandulát tapasztunk. A tetején a szeleteket késsel bejelöljük, majd jól behűtjük. A maradék fehér túrókrémmel díszítjük - legjobb, ha csillagcsöves habzsákból nyomjuk rá -, végül gyöngyhagymával, föltekert füstölt sonkaszeletekkel meg paradicsompaprikával kirakjuk. - A töltelékben a tehéntúrót részben vagy egészben juhtúróval is helyettesíthetjük. Amikor a háromféle túrókrémet bekevertük, azonnal kezdjünk hozzá a torta töltéséhez, mert a krémek hűtőszekrényben pihentetve, kissé megkeményednek és nem kenhetőek könnyen.
Hasonló receptek
Almás-zabpelyhes kenyér
Tésztaféle, Könnyű
Keringési problémák, Gyomorfekély, Epebetegség, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Virslis bagett (tojás nélkül)
Tésztaféle, Könnyű
Gluténmentes, Gyomorfekély, Epebetegség, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Tálban sütött húsos babos tészta
Tésztaféle, Közepes
Hízókúra, Mogyorómentes, Cukormentes