Magos ropogós
Hozzávalók:
- 12,5 dkg finomliszt
- 12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 12,5 dkg vaj
- 1 csipet só
- 1 tojás sárgája
- 3-4 evőkanál hideg víz
- 5 dkg reszelt sajt (trappista vagy parmezán)#A tészta lekenéséhez 1 tojásfehérje#A formák díszítéséhez kb. 10 dkg natúr napraforgó mag.
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat). A tésztához összekeverjük a kétféle lisztet a sóval, majd beletesszük egy késes betétű robotgépbe. Hozzákockázzuk a vajat, melléöntjük a reszelt sajtot is, aztán megnyomjuk a gombot és kb. 5 perc alatt morzsásra dolgozzuk össze a lisztet a vajjal és a sajttal. Amikor elkészültünk, átöntjük egy keverőtálba. Ha nincs késes betétű robotgépünk, nem probléma. Ebben az esetben beletesszük egy keverőtálba a sós lisztkeveréket és a reszelt sajtot, majd az egészen hideg, szinte fagyos vajat a reszelő nagy lyukú oldalán hozzáreszeljük. Ezután ujjainkkal addig morzsolgatjuk a vajat a liszttel, amíg homokszerű nem lesz. Minél gyorsabban végzünk vele, annál jobb, a vajnak ugyanis nem szabad megpuhulnia, mert akkor nem lesz omlós a tészta. Akár robotgéppel, akár kézzel morzsoltunk össze a lisztet és vajat, hozzáadjuk a tojássárgát és a vizet, majd összegyúrjuk. Ahogy összeállt, meg is van. A tészta cipót egy kilisztezett gyúródeszkára tesszük, majd a nyújtófa segítségével kb. fél centis vékonyságú négyzetté gyúrjuk. Elővesszük a különböző szúróformákat és addig gyártjuk a tésztafigurákat, míg el nem fogy a tésztánk. A kiszúrt formákat sütőpapírral borított tepsire tesszük és a végén kidíszítjük mindegyiket a natúr napraforgómaggal. A sütőbe téve 10-15 perc alatt szép barnára sülnek a magos figurák.
Hasonló receptek
Tálban sütött húsos babos tészta
Tésztaféle, Közepes
Hízókúra, Mogyorómentes, Cukormentes
Töltött kifli
Tésztaféle, Közepes
Mogyorómentes, Cukormentes
Pirított szezámmagos pogácsa
Tésztaféle, Könnyű
Keringési problémák, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes