Magos ropogós
Hozzávalók:
- 12,5 dkg finomliszt
- 12,5 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 12,5 dkg vaj
- 1 csipet só
- 1 tojás sárgája
- 3-4 evőkanál hideg víz
- 5 dkg reszelt sajt (trappista vagy parmezán)#A tészta lekenéséhez 1 tojásfehérje#A formák díszítéséhez kb. 10 dkg natúr napraforgó mag.
Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat). A tésztához összekeverjük a kétféle lisztet a sóval, majd beletesszük egy késes betétű robotgépbe. Hozzákockázzuk a vajat, melléöntjük a reszelt sajtot is, aztán megnyomjuk a gombot és kb. 5 perc alatt morzsásra dolgozzuk össze a lisztet a vajjal és a sajttal. Amikor elkészültünk, átöntjük egy keverőtálba. Ha nincs késes betétű robotgépünk, nem probléma. Ebben az esetben beletesszük egy keverőtálba a sós lisztkeveréket és a reszelt sajtot, majd az egészen hideg, szinte fagyos vajat a reszelő nagy lyukú oldalán hozzáreszeljük. Ezután ujjainkkal addig morzsolgatjuk a vajat a liszttel, amíg homokszerű nem lesz. Minél gyorsabban végzünk vele, annál jobb, a vajnak ugyanis nem szabad megpuhulnia, mert akkor nem lesz omlós a tészta. Akár robotgéppel, akár kézzel morzsoltunk össze a lisztet és vajat, hozzáadjuk a tojássárgát és a vizet, majd összegyúrjuk. Ahogy összeállt, meg is van. A tészta cipót egy kilisztezett gyúródeszkára tesszük, majd a nyújtófa segítségével kb. fél centis vékonyságú négyzetté gyúrjuk. Elővesszük a különböző szúróformákat és addig gyártjuk a tésztafigurákat, míg el nem fogy a tésztánk. A kiszúrt formákat sütőpapírral borított tepsire tesszük és a végén kidíszítjük mindegyiket a natúr napraforgómaggal. A sütőbe téve 10-15 perc alatt szép barnára sülnek a magos figurák.
Hasonló receptek
Spenótos lepény
Tésztaféle, Könnyű
Vashiány, Mogyorómentes, Cukormentes
Graham keksz
Tésztaféle, Könnyű
Keringési problémák, Tojásmentes, Mogyorómentes
Sáfrányos-spárgás penne
Tésztaféle, Közepes
Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes