Görög lepény
Hozzávalók:
- Hozzávaló a tésztához: 20 dkg finom liszt
- 10 dkg hideg vaj
- 1 csipet só
- frissen őrölt fekete bors
- 1 tojássárga
- 3-4 evőkanál hideg víz#A töltelékhez: 40 dkg mirelit
- felolvasztott spenót
- 2 egész tojás + 1 tojássárgája
- 1,5 dl tejszín
- 0,5 dl tej
- 5 dkg dió
- 10 dkg feta sajt
- 1 teáskanál szárított oregánó#A tészta lekenéséhez 1 tojásfehérje#A forma kikenéséhez kevés vaj.
Elkészítés:
Első lépésként elkészítjük a lepény tésztáját. A tésztához összekeverjük a lisztet a sóval, majd megborsozzuk és beletesszük egy késes betétű robotgépbe. Hozzákockázzuk a vajat, aztán megnyomjuk a gombot és kb. fél-1 perc alatt morzsásra dolgozzuk össze a lisztet a vajjal. Amikor elkészültünk, átöntjük egy keverőtálba. Akár robotgéppel, akár kézzel morzsoltunk össze a lisztet és vajat, hozzáadjuk a tojássárgát és a vizet, majd összegyúrjuk. Ahogy összeállt, meg is van. Gyorsan 25 cm hosszú, 4 cm vastag hurkává formáljuk, folpackba csomagoljuk és betesszük minimum 30 percre a hűtőbe. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra (gázsütőn 6-os fokozat) és kivajazunk egy 24 cm átmérőjű, 3-4 cm magasságú gyümölcstorta-formát. Ekkor az ízes spenótot az elősütött pitébe töltjük, majd visszatolva a sütőbe 25-30 perc alatt készre sütjük.
Hasonló receptek
Kínai spagetti
Tésztaféle, Közepes
Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Pita (görög lepénykenyér) (tej és tojás nélkül)
Tésztaféle, Közepes
Gluténmentes, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes
Juhtúrós kocka
Tésztaféle, Könnyű
Csontritkulás, Gyomorfekély, Epebetegség, Mogyorómentes, Cukormentes