Túrós kalács
Hozzávalók:
- b. 12 szelethez:#A tésztához: 1 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 5 dkg cukor
- 25 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 5 dkg vaj#A töltelékhez: 5 dkg mazsola
- 25 dkg túró
- 10 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojásfehérje#A tetejére: 1 tojásfehérje
- 5 dkg szeletelt mandula
Elkészítés:
Az élesztőt fél dl tejbe morzsoljuk, elkeverjük egy kiskanál cukorral, majd szórunk rá pici lisztet és langyos helyen felfuttatjuk. A maradék lisztet, cukrot, csipetnyi sót, a tojássárgáját és a vajat beletesszük egy nagyobb tálba. Beleöntjük a felfutott élesztőt és a maradék langyos tej hozzáadásával sima tésztává gyúrjuk. A tésztát alaposan kidagasztjuk, hogy jó levegős legyen. Ha kellően szuszogós a tészta letakarjuk és langyos helyen addig kelesztjük, amíg kb. a duplájára nő. A töltelékhez a mazsolát leöblítjük. A túrót áttörjük, kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és a mazsolával. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, a túrós masszába forgatjuk, majd félretesszük. Ha megkelt a tészta, az edényben kicsit átgyúrjuk, majd kivesszük, lisztezett deszkára tesszük és fél cm vastag téglalapformára kinyújtjuk. Rákenjük a tölteléket. A tészta széleit behajtjuk és a tésztát feltekerjük. A tetejét megkenjük a maradék, villával felvert tojásfehérjével és megszórjuk a mandulával. Tepsibe tesszük, ott még 15-20 percen át kelesztjük. A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A kalácsot a sütőben 40-50 percig sütjük. A sütőből kivéve kicsit pihentetjük, majd megszórjuk a porcukorral és szeleteljük.
Hasonló receptek
Diétás túrógombóc (Kb. 16 darab)
Desszert, Könnyű
Cukormentes, Mogyorómentes
Tejberizs
Desszert, Könnyű
Gluténmentes, Vesebetegség, Hízókúra, Gyomorfekély, Epebetegség, Tojásmentes, Mogyorómentes
Habos csiga
Desszert, Könnyű
Hízókúra, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes