Túrós kalács

Ételtípus: Desszert Nehézség: Közepes

Diéta: Csontritkulás, Epebetegség, Gyomorfekély, Hízókúra, Mogyorómentes

Hozzávalók:

  • b. 12 szelethez:#A tésztához: 1 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 5 dkg cukor
  • 25 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg vaj#A töltelékhez: 5 dkg mazsola
  • 25 dkg túró
  • 10 dkg cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojásfehérje#A tetejére: 1 tojásfehérje
  • 5 dkg szeletelt mandula

Elkészítés:

Az élesztőt fél dl tejbe morzsoljuk, elkeverjük egy kiskanál cukorral, majd szórunk rá pici lisztet és langyos helyen felfuttatjuk. A maradék lisztet, cukrot, csipetnyi sót, a tojássárgáját és a vajat beletesszük egy nagyobb tálba. Beleöntjük a felfutott élesztőt és a maradék langyos tej hozzáadásával sima tésztává gyúrjuk. A tésztát alaposan kidagasztjuk, hogy jó levegős legyen. Ha kellően szuszogós a tészta letakarjuk és langyos helyen addig kelesztjük, amíg kb. a duplájára nő. A töltelékhez a mazsolát leöblítjük. A túrót áttörjük, kikeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és a mazsolával. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, a túrós masszába forgatjuk, majd félretesszük. Ha megkelt a tészta, az edényben kicsit átgyúrjuk, majd kivesszük, lisztezett deszkára tesszük és fél cm vastag téglalapformára kinyújtjuk. Rákenjük a tölteléket. A tészta széleit behajtjuk és a tésztát feltekerjük. A tetejét megkenjük a maradék, villával felvert tojásfehérjével és megszórjuk a mandulával. Tepsibe tesszük, ott még 15-20 percen át kelesztjük. A sütőt 160 fokra előmelegítjük. A kalácsot a sütőben 40-50 percig sütjük. A sütőből kivéve kicsit pihentetjük, majd megszórjuk a porcukorral és szeleteljük.

Hasonló receptek

Csokipuding házilag (laktózmentes)

Desszert, Könnyű

Laktózmentes, Hízókúra, Hasnyálmirigy, Gluténmentes, Tojásmentes, Mogyorómentes

Grízes piskóta gyümölccsel

Desszert, Közepes

Hízókúra, Mogyorómentes

Édes kelt kalács

Desszert, Közepes

Mogyorómentes, Cukormentes

Új keresés

Válasszon diétát: