Borsókrémleves túrógombóccal
Hozzávalók:
- hozzávalók 4 személyre: 1/2 fej saláta
- 3 dkg vaj
- 40 dkg tisztított zöldborsó
- 2 dkg liszt
- 3 dl tej
- cukor ízlés szerint#A gombóchoz: 20 dkg túró
- 1 tojás
- 5 dkg búzadara
- 1 teáskanál vágott kapor
Elkészítés:
A salátát megtisztítjuk és megmossuk. A túrót áttörjük, összekeverjük a tojással, csipetnyi sóval, a búzadarával, a kaporral és 20-30 percen át pihentetjük a hűtőben. A túrós masszából sós, lobogva forró vízbe kis gombócokat szaggatunk és 5-6 percig kíméletesen főzzük. Amikor kész, félrehúzzuk és tálalásig a vízben hagyjuk. Amíg a túrót pihentetjük, elkészítjük a levest. Felolvasztjuk a vajat, rátesszük a borsót és kevés víz folyamatos aláöntésével megpároljuk. Amikor a borsó majdnem puha, beletesszük az összetépett salátát, sózzuk, borsozzuk és 2-3 percen át még pároljuk. Felengedjük 6-7 deciliter vízzel és felforraljuk. A lisztet simára keverjük a tejjel és amikor a lé forr, besűrítjük vele. Kíméletesen kb. 15 percig főzzük. Amikor kész, botmixerrel pürésítjük (ízlés szerint át is szűrhetjük) és a kész levest túrógombócokkal tálaljuk.
Hasonló receptek
Tárkonyos pulykaragu leves
Leves, Közepes
Gluténmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Okróska (hideg orosz leves)
Leves, Könnyű
Gluténmentes, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Zöldbabpüré leves
Leves, Közepes
Crohn, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes