Kalács (alaprecept)
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 1 nagyobb tojás vagy 2 sárgája
- 8 dkg cukor
- 1 vanilin
- 8 dkg vaj
- 2 dl tej
- 1 szárított élesztő
- 1 citrom héja
- csipet só
- 1 tojás sárgája a tetejét kenni
- opcionálisan: 2 evőkanál keserű kakaópor
- mák vagy mandula a tetejét szórni
Elkészítés:
A tejet mikróban meglangyosítom. Egy bögrébe beleöntöm a szárított élesztőt, teszek hozzá egy kiskanál cukrot és kb. 1 dl tejjel felöntöm. Elkavarom, állni hagyom hogy kicsit felhabosodjon. Közben kimérem a lisztet, cukrot, megolvasztom a vajat, jól megmosom a citromot és lereszelem a héját. Az összes hozzávalót egy nagy keverőtálba teszem és konyhai mixerrel bedagasztom. Előbb lassú, majd gyorsabb fokozaton összesen 6-8 percig dagasztom. Letakarom konyharuhával, majd meleg helyen 45 percig kelni hagyom. Kivajazott, kilisztezett formába töltöm és újabb fél órát kelesztem meleg helyen. A tetejét lekenem 1 tojás sárgájával, esetleg mákkal vagy mandulával díszítem.
Hasonló receptek
Töltött kifli
Tésztaféle, Közepes
Mogyorómentes, Cukormentes
Sajtos - szakállas aprósüti
Tésztaféle, Könnyű
Csontritkulás, Gyomorfekély, Mogyorómentes, Cukormentes
Tejfölös-sajtos lángos (tojás nélkül)
Tésztaféle, Könnyű
Gluténmentes, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes