Kalács (alaprecept)

Ételtípus: Tésztaféle Nehézség: Könnyű

Diéta: Hízókúra, Mogyorómentes

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 1 nagyobb tojás vagy 2 sárgája
  • 8 dkg cukor
  • 1 vanilin
  • 8 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 1 szárított élesztő
  • 1 citrom héja
  • csipet só
  • 1 tojás sárgája a tetejét kenni
  • opcionálisan: 2 evőkanál keserű kakaópor
  • mák vagy mandula a tetejét szórni

Elkészítés:

A tejet mikróban meglangyosítom. Egy bögrébe beleöntöm a szárított élesztőt, teszek hozzá egy kiskanál cukrot és kb. 1 dl tejjel felöntöm. Elkavarom, állni hagyom hogy kicsit felhabosodjon. Közben kimérem a lisztet, cukrot, megolvasztom a vajat, jól megmosom a citromot és lereszelem a héját. Az összes hozzávalót egy nagy keverőtálba teszem és konyhai mixerrel bedagasztom. Előbb lassú, majd gyorsabb fokozaton összesen 6-8 percig dagasztom. Letakarom konyharuhával, majd meleg helyen 45 percig kelni hagyom. Kivajazott, kilisztezett formába töltöm és újabb fél órát kelesztem meleg helyen. A tetejét lekenem 1 tojás sárgájával, esetleg mákkal vagy mandulával díszítem.

Hasonló receptek

Görög lepény

Tésztaféle, Könnyű

Vashiány, Mogyorómentes, Cukormentes

Káposztástészta

Tésztaféle, Közepes

Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes

Zabkorpás-kókuszos sütőtökcsemege

Tésztaféle, Könnyű

Csontritkulás, Keringési problémák, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes

Új keresés

Válasszon diétát: