Kalács (alaprecept)
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 1 nagyobb tojás vagy 2 sárgája
- 8 dkg cukor
- 1 vanilin
- 8 dkg vaj
- 2 dl tej
- 1 szárított élesztő
- 1 citrom héja
- csipet só
- 1 tojás sárgája a tetejét kenni
- opcionálisan: 2 evőkanál keserű kakaópor
- mák vagy mandula a tetejét szórni
Elkészítés:
A tejet mikróban meglangyosítom. Egy bögrébe beleöntöm a szárított élesztőt, teszek hozzá egy kiskanál cukrot és kb. 1 dl tejjel felöntöm. Elkavarom, állni hagyom hogy kicsit felhabosodjon. Közben kimérem a lisztet, cukrot, megolvasztom a vajat, jól megmosom a citromot és lereszelem a héját. Az összes hozzávalót egy nagy keverőtálba teszem és konyhai mixerrel bedagasztom. Előbb lassú, majd gyorsabb fokozaton összesen 6-8 percig dagasztom. Letakarom konyharuhával, majd meleg helyen 45 percig kelni hagyom. Kivajazott, kilisztezett formába töltöm és újabb fél órát kelesztem meleg helyen. A tetejét lekenem 1 tojás sárgájával, esetleg mákkal vagy mandulával díszítem.
Hasonló receptek
Juhtúrós galuska
Tésztaféle, Könnyű
Hízókúra, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Sajttekercs
Tésztaféle, Könnyű
Hízókúra, Csontritkulás, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes
Kenyérpótló
Tésztaféle, Könnyű
Gyomorfekély, Mogyorómentes, Cukormentes