Forró körtetorta
Hozzávalók:
- 4-6 szelethez:#A tésztához: 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2 dkg cukor
- 1-2 evőkanál tejföl#A töltelékhez: 1 kg körte
- 5 dkg vaj
- 15 dkg cukor
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Beletesszük a cukrot, egy csipet sót, a tejfölt és tésztává gyúrjuk. Letakarva hűtőbe tesszük 30 percre. Megtisztítjuk és hatfelé vágjuk a körtéket. Kiszedjük a magházakat. A vajat feltesszük melegedni, majd beleszórjuk a cukrot és kicsit karamellizáljuk. Beletesszük a körtedarabokat és nagyon kíméletesen pároljuk 15-20 percen át, amíg a körte roppanósra nem puhul. Nem baj, ha a cukor tovább pirul kicsit, de nem éghet meg. A kész körtéket elrendezzük egy kisebb gyümölcstorta formában és ráöntjük a karamelles cukrot is. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Kinyújtjuk a tésztát és betakarjuk vele a körteszeleteket. A tészta széleit lenyomkodjuk a forma aljáig. Megszurkáljuk pár helyen a tésztát és a sütőbe kb. 25 percig sütjük. Amikor szépen megsült a tészta, kivesszük. Pár percen át pihentetjük, majd kiborítjuk. Ha pár körte nem jön ki rendesen, akkor azt is rátesszük a tortára és melegen szeleteljük.
Hasonló receptek
Meggyes-rumos rakott piskóta
Desszert, Közepes
Gyomorfekély, Mogyorómentes
Zöldséges rétes három fajta töltelékkel
Desszert, Közepes
Fogyókúra, Mogyorómentes, Cukormentes
Citromtorta
Desszert, Könnyű
Gluténmentes, Hízókúra, Keringési problémák, Gyomorfekély, Epebetegség, Mogyorómentes