Forró körtetorta
Hozzávalók:
- 4-6 szelethez:#A tésztához: 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 2 dkg cukor
- 1-2 evőkanál tejföl#A töltelékhez: 1 kg körte
- 5 dkg vaj
- 15 dkg cukor
Elkészítés:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal. Beletesszük a cukrot, egy csipet sót, a tejfölt és tésztává gyúrjuk. Letakarva hűtőbe tesszük 30 percre. Megtisztítjuk és hatfelé vágjuk a körtéket. Kiszedjük a magházakat. A vajat feltesszük melegedni, majd beleszórjuk a cukrot és kicsit karamellizáljuk. Beletesszük a körtedarabokat és nagyon kíméletesen pároljuk 15-20 percen át, amíg a körte roppanósra nem puhul. Nem baj, ha a cukor tovább pirul kicsit, de nem éghet meg. A kész körtéket elrendezzük egy kisebb gyümölcstorta formában és ráöntjük a karamelles cukrot is. A sütőt 200 fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Kinyújtjuk a tésztát és betakarjuk vele a körteszeleteket. A tészta széleit lenyomkodjuk a forma aljáig. Megszurkáljuk pár helyen a tésztát és a sütőbe kb. 25 percig sütjük. Amikor szépen megsült a tészta, kivesszük. Pár percen át pihentetjük, majd kiborítjuk. Ha pár körte nem jön ki rendesen, akkor azt is rátesszük a tortára és melegen szeleteljük.
Hasonló receptek
Áfonyás túrófalat
Desszert, Közepes
Cukormentes, Tojásmentes, Mogyorómentes
Gesztenyés szendvicssütős párnácskák
Desszert, Közepes
Gluténmentes, Hízókúra, Allergia, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes
Habos csiga
Desszert, Könnyű
Hízókúra, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes