Amerikai almás lepény

Ételtípus: Desszert Nehézség: Közepes

Diéta: Gyomorfekély, Tojásmentes, Mogyorómentes

Hozzávalók:

  • A tésztához: 35 dkg liszt
  • 18 dkg kockára vágott vaj
  • 2 evőkanál porcukor
  • csipetnyi só
  • 0,3 dl víz#A töltelékhez: 80 dkg alma
  • 13 dkg cukor
  • 2,5 evőkanál liszt
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1/4 kiskanál reszelt szerecsendió
  • 1 evőkanál citromlé
  • 4 dkg kockára vágott vaj#A tetejére porcukor

Elkészítés:

A sütőt 180 C-ra bemelegítjük. A tésztához a lisztet a vajjal összemorzsoljuk és a porcukorral, csipetnyi sóval meg a vízzel rugalmas tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 15-20 percre jégbe hűtjük. A töltelékhez az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, cikkekre vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A cukorral, a fahéjjal, a szerecsendióval meg a liszttel összekeverjük, csipetnyi sóval, citromlével ízesítjük. A tészta felét meglisztezett deszkán 2, 5 cm vastag lappá nyújtjuk és egy 24 cm átmérőjű kerek formát kibélelünk vele. A forma szélén kilógó részt levágjuk. A tölteléket belerakjuk és egy kevés vízzel meglocsoljuk. A kis kockákra vágott vajat ráhintjük. A maradék tésztát kerek lappá nyújtjuk, ráborítjuk és a két tészta szélét összenyomkodjuk. A leeső tésztából csíkot sodrunk, megcsavarva a tészta szélére koszorú alakban fektetjük, kissé rányomkodjuk. A felső tésztaréteget villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező gőz elillanhasson. A tetejét vízzel megkenjük és a porcukorral megszórjuk. A forró sütőben 55-60 perc alatt szép pirosra sütjük. A formában hagyjuk, melegen vagy hidegen tálaljuk.

Hasonló receptek

Berliner

Desszert, Nehéz

Mogyorómentes, Cukormentes

Meggyes-rumos rakott piskóta

Desszert, Közepes

Gyomorfekély, Mogyorómentes

Darált keksz kukoricalisztből

Desszert, Könnyű

Gluténmentes, Mogyorómentes

Új keresés

Válasszon diétát: