Amerikai almás lepény
Hozzávalók:
- A tésztához: 35 dkg liszt
- 18 dkg kockára vágott vaj
- 2 evőkanál porcukor
- csipetnyi só
- 0,3 dl víz#A töltelékhez: 80 dkg alma
- 13 dkg cukor
- 2,5 evőkanál liszt
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1/4 kiskanál reszelt szerecsendió
- 1 evőkanál citromlé
- 4 dkg kockára vágott vaj#A tetejére porcukor
Elkészítés:
A sütőt 180 C-ra bemelegítjük. A tésztához a lisztet a vajjal összemorzsoljuk és a porcukorral, csipetnyi sóval meg a vízzel rugalmas tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 15-20 percre jégbe hűtjük. A töltelékhez az almát meghámozzuk, kicsumázzuk, cikkekre vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. A cukorral, a fahéjjal, a szerecsendióval meg a liszttel összekeverjük, csipetnyi sóval, citromlével ízesítjük. A tészta felét meglisztezett deszkán 2, 5 cm vastag lappá nyújtjuk és egy 24 cm átmérőjű kerek formát kibélelünk vele. A forma szélén kilógó részt levágjuk. A tölteléket belerakjuk és egy kevés vízzel meglocsoljuk. A kis kockákra vágott vajat ráhintjük. A maradék tésztát kerek lappá nyújtjuk, ráborítjuk és a két tészta szélét összenyomkodjuk. A leeső tésztából csíkot sodrunk, megcsavarva a tészta szélére koszorú alakban fektetjük, kissé rányomkodjuk. A felső tésztaréteget villával megszurkáljuk, hogy a sülés közben keletkező gőz elillanhasson. A tetejét vízzel megkenjük és a porcukorral megszórjuk. A forró sütőben 55-60 perc alatt szép pirosra sütjük. A formában hagyjuk, melegen vagy hidegen tálaljuk.
Hasonló receptek
Sárgarépagolyók
Desszert, Könnyű
Gluténmentes, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes
Tejberizs
Desszert, Könnyű
Gluténmentes, Vesebetegség, Hízókúra, Gyomorfekély, Epebetegség, Tojásmentes, Mogyorómentes
Töltött körte
Desszert, Könnyű
Vesebetegség, Gyomorbetegségek, Keringési problémák, Epebetegség, Csontritkulás, Tojásmentes, Gluténmentes