Salátafőzelék
Hozzávalók:
- 2 nagy fej saláta
- 1 gerezd fokhagyma
- fél csokor kapor
- 1 csokor petrezselyem
- 1 teáskanál ételízesítő
- 2 evőkanál margarin
- 3 evőkanál liszt
- 2 dl zsírszegény tejföl
- 2 evőkanál cukor
- 2 evőkanál fehér borecet
Elkészítés:
A salátafejeket megtisztítjuk, megmossuk és negyedekbe vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk és átnyomjuk. A kaprot, a petrezselymet leöblítjük és apróra vágjuk. Lábasban bő sós vizet forralunk, beletesszük a salátát és néhány perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük. A salátát felöntjük 1 dl vízzel, megszórjuk az ételízesítővel és lefedve, lassú tűzön teljesen puhára pároljuk (5 perc). Serpenyőben felmelegítjük a margarint, belekeverjük a lisztet, világos rántást készítünk. Hozzáadjuk a fokhagymát, a kaprot, a petrezselymet, 2-3 dl hideg vízzel felengedjük és berántjuk a salátát. Belekeverjük a tejfölt, felforraljuk, majd cukorral, ecettel ízesítve tálaljuk. Köszvény esetén a megfelelő étrend célja elsősorban a vér-húgysavszint csökkentése a purinfelvétel korlátozásával, valamint a belső purintermelődés mérséklése. A legtöbb purint a belsőségek, a húsok (főként a sertéshús) és a hüvelyes növények tartalmazzák.
Hasonló receptek
Sajtos krumpli
Egytálétel, Könnyű
Csontritkulás, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes
Krumplipüré rakottasan
Egytálétel, Könnyű
Epebetegség, Crohn, Gyomorfekély, Hasnyálmirigy, Májproblémák, Gluténmentes, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Túrógombóc kaprosan szójaliszttel, édes kefíres öntettel, pörkölt dióval
Egytálétel, Könnyű
Csontritkulás, Mogyorómentes, Cukormentes