Parajfőzelék
Hozzávalók:
- 1 kg száraitól tisztított
- jól megmosott paraj / gyors fagyaszott 0. 5 kg /
- 2 -3 evőkanál olaj
- 2 db kissé púpozót evőkanál liszt
- 1 -2 gerezd fokhagyma
- 2 dl tej
- só
- őrölt fekete bors
- késhegynyi szódabikarbóna
- kevés cukor
Elkészítés:
Az alaposan megtisztított parajt, forrásba lévő szódabikarbónás vízbe megfőzzük, leszűrjük és kézi robotgéppel vagy turmixgéppel alaposan összetörjük. A parajt visszatesszük a főzőlábasba. Az olajon a lisztet zsemleszínűre pirítjuk, beletesszük a fokhagyma nyomón áttört fokhagymát a tejjel, kevés vízzel alaposan elkeverjük és a lábasban lévő parajhoz adjuk. Visszatesszük a tűzre, 1 - 2 kávés kanál cukorral, őrölt borssal, sóval ízesítjük, és készre főzzük. A főzeléket gyors fagyaszott parajból készítjük, akkor a kiengedett parajpürét a kész rántásba tesszük, / rántást a főzőlábasban pirítjuk! /, A rántásba belerakjuk a zúzott fokhagymát, a kiolvasztott parajt, föl engedjük tejjel, kevés vízzel, belerakjuk a sót, őrölt borsot, kevés cukrot és készre főzzük. Dúsíthatjuk a főzeléket úgy, hogy tejben megáztatunk egy száraz zsemlét, / vagy ugyanannyi zsemlemorzsát / és a parajjal együtt összeforraljuk. Főtt kemény tojással, vagy tükörtojással, de lehet bundáskenyérrel tálalni.
Hasonló receptek
Zöldséges hús
Főétel, Könnyű
Mogyorómentes, Magas vérnyomás, Gluténmentes, Tejmentes, Laktózmentes
Sonkahabos burgonya
Főétel, Könnyű
Gluténmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Csirkepaprikás
Főétel, Közepes
Mogyorómentes, Gluténmentes, Vesebetegség, Cukormentes