Korpás házikenyér
Hozzávalók:
- 50 dkg teljes kiőrlésű (korpás) liszt
- 15 dkg finomliszt
- 3 dl víz
- 1 dkg élesztő
- 1 teáskanálnyi porcukor
- 1 evőkanál olaj
- 1 púpozott teáskanál só.
Elkészítés:
A szétmorzsolt élesztőt bögrében simára keverem a cukorral és fél dl-nyi langyos vízzel. Felfuttatom, vagyis langyos helyen addig kelesztem, amíg a bögre tetejére feljön. Közben a gyúrótáblára halmozom az előzőleg a finomliszttel és a sóval elkevert korpás lisztet, majd a közepét kimélyítve, beleöntöm az élesztőt. Apránként hozzáöntögetem a többi, ugyancsak meglangyosított vizet, közben összegyúrom. A tésztát addig gyúrom-gyömöszölöm, amíg sima nem lesz a felülete, ekkor az olajat is beledolgozom. Egy cipóvá formálva, lisztezett tálba rakom. A tetejét is meglisztezem, letakarom egy tiszta konyharuhával és a langyos (de nem a meleg) tűzhely szélén duplájára kelesztem. Ezután sütőlemezre csúsztatva, az előmelegített, forró sütőben szép pirosra megsütöm. Mielőtt elkészülne, vizes ecsettel bekenem a tetejét, így lesz igazán szép. Ha nagyobb kenyeret akarnak sütni, az összes hozzávalót arányosan növeljék!
Hasonló receptek
Aszalt szilvás zabpehelycsók
Tésztaféle, Könnyű
Keringési problémák, Gyomorfekély, Mogyorómentes
Sajtos rudak
Tésztaféle, Könnyű
Csontritkulás, Gyomorfekély, Keringési problémák, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Muffin cukormentesen
Tésztaféle, Könnyű
Keringési problémák, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes