Korpás házikenyér

Ételtípus: Tésztaféle Nehézség: Közepes

Diéta: Csontritkulás, Keringési problémák, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes

Hozzávalók:

  • 50 dkg teljes kiőrlésű (korpás) liszt
  • 15 dkg finomliszt
  • 3 dl víz
  • 1 dkg élesztő
  • 1 teáskanálnyi porcukor
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 púpozott teáskanál só.

Elkészítés:

A szétmorzsolt élesztőt bögrében simára keverem a cukorral és fél dl-nyi langyos vízzel. Felfuttatom, vagyis langyos helyen addig kelesztem, amíg a bögre tetejére feljön. Közben a gyúrótáblára halmozom az előzőleg a finomliszttel és a sóval elkevert korpás lisztet, majd a közepét kimélyítve, beleöntöm az élesztőt. Apránként hozzáöntögetem a többi, ugyancsak meglangyosított vizet, közben összegyúrom. A tésztát addig gyúrom-gyömöszölöm, amíg sima nem lesz a felülete, ekkor az olajat is beledolgozom. Egy cipóvá formálva, lisztezett tálba rakom. A tetejét is meglisztezem, letakarom egy tiszta konyharuhával és a langyos (de nem a meleg) tűzhely szélén duplájára kelesztem. Ezután sütőlemezre csúsztatva, az előmelegített, forró sütőben szép pirosra megsütöm. Mielőtt elkészülne, vizes ecsettel bekenem a tetejét, így lesz igazán szép. Ha nagyobb kenyeret akarnak sütni, az összes hozzávalót arányosan növeljék!

Hasonló receptek

Almás-zabpelyhes kenyér

Tésztaféle, Könnyű

Keringési problémák, Gyomorfekély, Epebetegség, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes

Pita (görög lepénykenyér) (tej és tojás nélkül)

Tésztaféle, Közepes

Gluténmentes, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes

Fekete-fehér muffin

Tésztaféle, Könnyű

Keringési problémák, Csontritkulás, Mogyorómentes, Cukormentes

Új keresés

Válasszon diétát: