Diabetikus mézeskalács
Hozzávalók:
- tésztához: ? üveg
- azaz 125 g ?mézpótló? (?diabet? diabetikus édesség méz helyett)
- 5 dkg ráma margarin
- 2 tojás
- 2 csapott evőkanál canderel édesítőpor
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg
- 1 púpos teáskanál sütőpor (vagy szódabikarbóna)
- 40 dkg liszt#A díszítéshez: darabolt dióbél (vagy mogyoró
- mandula)
- 1 tojásfehérje a bekenéshez
Elkészítés:
Egy tálban a mézpótlót és a margarint meglangyosítjuk. Egy másik edényben az édesítőport kikeverjük a tojásokkal, majd hozzáadjuk a sütőport, a fahéjat és a szegfűszeget, együtt jól összedolgozzuk és hozzáöntjük a langyos, margarinos ?mézhez?. Együtt újból jól összedolgozzuk. Végül hozzáadjuk a lisztet és jól összegyúrjuk a tésztát (ha úgy érezzük, hogy nagyon ragad, adjunk még hozzá lisztet). Takarjuk le konyharuhával és szobahőmérsékleten pihentessük legalább fél napon keresztül. Kilisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságúra és szaggassuk ki különböző formákkal (szív, hold, csillag stb.). Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk a kiszaggatott darabokat, megkenjük tojásfehérjével és díszítésként a közepükbe kissé belenyomunk 1-1 diódarabot (vagy 1-1 szem mogyorót, mandulát). Forró sütőben mogyoróbarnára megsütjük, bő 5 perc alatt megsül. Ünnep előtt egy héttel már elkészíthető, fém dobozokban jól tárolható.
Hasonló receptek
Házi joghurt
Desszert, Közepes
Diabetikus, Cukormentes
Joghurtfagyi
Desszert, Könnyű
Csontritkulás, Gluténmentes, Gyomorfekély, Keringési problémák, Crohn, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Édesgofri
Desszert, Könnyű
Candida, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes