Diabetikus beigli diós töltelékkel

Ételtípus: Desszert Nehézség: Nehéz

Diéta: Mogyorómentes, Cukormentes

Hozzávalók:

  • tésztához: 35 dkg liszt
  • ? ráma margarin
  • 2 dkg élesztő
  • 1 csapott evőkanál canderel édesítőpor
  • 2 tojássárgája
  • 0,5 dl tej
  • csipetnyi só
  • töltelékhez: 25 dkg darált dióbél
  • 5 csapott evőkanál canderel édesítőpor
  • 1 reszelt jonathán alma
  • 1 púpozott evőkanál diabetikus sárgabarack lekvár
  • 2 evőkanálnyi diabetikus meggybefőtt kimagozva és apróra vágva
  • 1 csapott evőkanál canderel kakaópor
  • csipetnyi só
  • 1 tojásfehérje a bekenéshez

Elkészítés:

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. Az ugyancsak elmorzsolt élesztőt a meglangyosított tejbe belekeverjük az édesítőporral együtt, kb. 5 percig hagyjuk ?felfutni?, majd a margarinos liszthez öntjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a sót és jól összedolgozzuk. A tésztát két cipóba osztjuk. A cipókat lisztezett nyújtódeszkára tesszük, a cipók tetejét is belisztezzük, konyharuhával letakarjuk és langyos helyen kelesztjük legalább egy órán keresztül. Közben elkészítjük a diós tölteléket: kb. 0, 5 dl vizet felteszünk forrni, beleszórjuk az édesítőport, amikor együtt felforrt, hozzáöntjük a darált dióhoz. Ezután még hozzáadjuk a reszelt almát, a sárgabarack lekvárt, az apróra vágott meggyet, a kakaóport és a sót, együtt jól összedolgozzuk. A megkelt cipót lisztezett nyújtódeszkán vékonyra kinyújtjuk (négyszögletes formára), s rákenjük a diós töltelék felét. Feltekerjük, a két végét kissé benyomkodjuk és kikent tepsibe tesszük. A két rúd közt hagyjunk távolságot. A kissé felvert tojásfehérjével megkenjük a tetejüket és egy órán át hűvös helyen pihentetjük. Ezután újra megkenjük a tojásfehérjével és fél óráig szobahőmérsékleten tartjuk. Előmelegített, forró, gőzös sütőben barnás-pirosra megsütjük. (Akkor lesz gőzös a sütő, ha egy kis lábost teletöltünk vízzel és a sütő aljára tesszük, ami sütés ideje alatt párolog.) Csak akkor szedjük ki a tepsiből, ha már teljesen kihűlt. Az ünnep előtt akár egy héttel korábban is megsüthetjük, a rudakat alufóliába csomagolva hűvös helyen jól eltarthatjuk.

Hasonló receptek

Répatorta

Desszert, Közepes

Gyomorfekély, Mogyorómentes

Bonbon

Desszert, Könnyű

Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes

Császármorzsa

Desszert, Könnyű

Hízókúra, Gluténmentes, Mogyorómentes

Új keresés

Válasszon diétát: