Finomfőzelék
Hozzávalók:
- 30 dkg zöldborsó
- 30 dkg répa
- 30 dkg friss karalábé
- só
- petrezselyem
- kevés cukor
- bors
- szódabikarbóna#A besamelhez: 6-8 dkg margarin
- 4-5 evőkanál liszt
- zsírszegény tej
- ételízesítő
- só
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, a répát karikára, a karalábét pedig kis hasábokra vágjuk. Kevés vajat felolvasztunk egy lábasban, megforgatjuk benne az összevágott petrezselyem felét, majd rátesszük a megmosott, összevágott zöldségeket, egy késhegynyi szódabikarbónát és megforgatjuk. Kb. 1 pohár vizet öntünk rá és fedő alatt 5-6 percig pároljuk. Megsózzuk és ha nagyon elfőtt a víz, pótoljuk annyira, hogy épp ellepje a zöldségeket, majd lassú tűzön puhára pároljuk. Ez alatt elkészítjük a besamelt egy kis lábasban. Felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet és habzásig melegítjük. Felöntjük tejjel és habverővel csomómentesre keverjük. Ha túl sűrű, tejet adunk hozzá. Krémes állagú, tejfölszerű masszát kell kapnunk. A besamelt a zöldségekre öntjük, jól elkeverjük és készre főzzük néhány perc alatt. Ételízesítővel ízesítjük és megszórjuk a maradék apróra vágott petrezselyemmel. Köszvény esetén a megfelelő étrend célja elsősorban a vér-húgysavszint csökkentése a purinfelvétel korlátozásával, valamint a belső purintermelődés mérséklése. A legtöbb purint a belsőségek, a húsok (főként a sertéshús) és a hüvelyes növények tartalmazzák.
Hasonló receptek
Brokkolis quiche
Egytálétel, Könnyű
Epebetegség, Gyomorfekély, Mogyorómentes, Cukormentes
Rizses-zöldséges csirke
Egytálétel, Közepes
Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes
Chili mexikói bab
Egytálétel, Könnyű
Hízókúra, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes