Finomfőzelék
Hozzávalók:
- 30 dkg zöldborsó
- 30 dkg répa
- 30 dkg friss karalábé
- só
- petrezselyem
- kevés cukor
- bors
- szódabikarbóna#A besamelhez: 6-8 dkg margarin
- 4-5 evőkanál liszt
- zsírszegény tej
- ételízesítő
- só
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, a répát karikára, a karalábét pedig kis hasábokra vágjuk. Kevés vajat felolvasztunk egy lábasban, megforgatjuk benne az összevágott petrezselyem felét, majd rátesszük a megmosott, összevágott zöldségeket, egy késhegynyi szódabikarbónát és megforgatjuk. Kb. 1 pohár vizet öntünk rá és fedő alatt 5-6 percig pároljuk. Megsózzuk és ha nagyon elfőtt a víz, pótoljuk annyira, hogy épp ellepje a zöldségeket, majd lassú tűzön puhára pároljuk. Ez alatt elkészítjük a besamelt egy kis lábasban. Felolvasztjuk a vajat, rászórjuk a lisztet és habzásig melegítjük. Felöntjük tejjel és habverővel csomómentesre keverjük. Ha túl sűrű, tejet adunk hozzá. Krémes állagú, tejfölszerű masszát kell kapnunk. A besamelt a zöldségekre öntjük, jól elkeverjük és készre főzzük néhány perc alatt. Ételízesítővel ízesítjük és megszórjuk a maradék apróra vágott petrezselyemmel. Köszvény esetén a megfelelő étrend célja elsősorban a vér-húgysavszint csökkentése a purinfelvétel korlátozásával, valamint a belső purintermelődés mérséklése. A legtöbb purint a belsőségek, a húsok (főként a sertéshús) és a hüvelyes növények tartalmazzák.
Hasonló receptek
Rakott karfiol diétásan
Egytálétel, Könnyű
Epebetegség, Gyomorfekély, Cukormentes, Májproblémák
Borsófőzelék töltött karalábéval
Egytálétel, Közepes
Epebetegség, Gyomorfekély, Keringési problémák, Hasnyálmirigy, Crohn, Mogyorómentes
Gombás, csirkemájas rakott burgonya
Egytálétel, Könnyű
Vashiány, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes