Bazsalikomos citromos pite
Hozzávalók:
- Hozzávalók a tésztához: 250 g liszt
- 150 g szoba meleg vaj
- 1 közepes tojás
- csipet só
- 1 ek hideg víz
- csipet stevia por (kihagyható)
- Hozzávalók a krémhez: 200 ml tejszín
- 15 friss bazsalikomlevél
- 100 g natúr krémsajt
- 5 tojás
- 120 ml méz
- 110 ml frissen facsart citromlé
- + 1 tojás sárgája
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit dagasztóspirállal dolgozzuk össze, a végén kézzel fejezzük be a munkát. Majd 2-3 órára minimum tegyük a hűtőbe pihenni. A tejszínt forraljuk fel, és szórjuk bele a megmosott, és darabokra tépkedett bazsalikomot. A krém hozzávalóit egy turmixgépbe tettem, és így homogenizáltam.A tésztát liszttel hintett sütőpapíron kör alakúra nyújtjuk úgy, hogy teljesen beborítsa a piteforma peremét is. A felesleges részeket vágjuk le. Szurkáljuk meg villával a pite közepét, és 20 percet pihentessük a hűtőben. Majd vágjunk ki sütőpapírból egy korongot, tegyük a tésztára, majd fedjük be babbal, rizzsel, valamilyen maggal. 180 fokos sütőben 20 percig süssük vakon így a tésztát. Majd vegyük ki, kenjük át a felvert tojással, és további 1 percig süssük. Így nem fog elázni a tészta a folyadéktól. Öntsük a folyadékot (krémet) a tésztára. A sütőt hűtsük le 140 fokra, majd 40-50 percig süssük. Akkor vegyük ki a sütőből, amikor a töltelék minden része úgy remeg, mint a kocsonya. Hagyjuk kihűlni, majd legalább 2 órára, de inkább többre tegyük a hűtőbe.
Hasonló receptek
Túró kocka
Desszert, Könnyű
Gluténmentes, Mogyorómentes
Mozart-golyó
Desszert, Könnyű
Hízókúra, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Gluténmentes
Gofri kukorica- és rizslisztből
Desszert, Könnyű
Gluténmentes, Hasnyálmirigy, Epebetegség, Gyomorfekély, Keringési problémák, Mogyorómentes