Spenóttorta
Hozzávalók:
- A tésztához: 25 dkg liszt
- csipetnyi só
- 12,5 dkg vaj
- 1 dl víz#A töltelékhez: 1,5 kg spenót
- 6 tojás
- 2,5 dl tejszín
- szerecsendió
- őrölt bors
- só
Elkészítés:
A tésztához a lisztet a sóval, a kis darabokra vágott vajjal és a vízzel (kézzel vagy robotgéppel) összedolgozzuk. Golyót formálunk belőle és 2 órára hűtőbe tesszük. A spenótot megtisztítjuk, jól megmossuk, majd kevés vízben puhára főzzük. Lecsöpögtetjük, minden vizet kinyomunk belőle és nagyobb darabokra vágjuk. A tésztát sodrófával 23 cm átmérőjű kerek formába igazítjuk és tortaforma aljába simítjuk. A tetejét villával megszurkáljuk, alufóliával lefedjük, majd szárazbabbal megszórjuk és meleg sütőben megsütjük. Közben a tojásokat habosra keverjük a tejszínnel, majd sóval, borssal, reszelt szerecsendióval ízesítjük. A kész tortáról eltávolítjuk a babot és az alufóliát, a spenóttal befedjük, a tojáshabot ráöntjük és meleg sütőben készre sütjük. A formából tálra borítjuk. Melegen kínáljuk.
Hasonló receptek
Sütőtök-krémleves magokkal (húsmentes)
Vegetáriánus, Közepes
Csontritkulás, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes
Paradicsommal rakott padlizsán
Vegetáriánus, Könnyű
Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Spárga spenótmártással
Vegetáriánus, Könnyű
Vashiány, Tojásmentes, Mogyorómentes, Gluténmentes