Tejfölös káposztaleves ropogós halgombócokkal
Hozzávalók:
- egy egész ponty (kb. 2 kg)
- 1 szál póréhagyma
- kevés olaj
- 15 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg liszt
- 2 dl tejföl
- citrom
- babérlevél
- egész bors
- őrölt fehérbors
- kapor
- só
Elkészítés:
A halat megtisztítjuk és lefilézzük, csontjából szeletekre vágott vöröshagymával, tartalmas alaplevet főzünk, melyet babérlevéllel, egész borssal, citromlével, fűszerezünk, sóval ízesítünk. A póréhagymát vékony szeletekre vágjuk, kevés olajban aranysárgára pirítjuk és hozzáadjuk az egyenletesre vagdalt savanyú káposztát, kissé lepirítjuk, majd felöntjük a halas alaplével és addig főzzük, míg a káposzta puhulni kezd. Ekkor tejfölös habarással sűrítjük, felforraljuk és ízlés szerint ízesítjük citromlével, sóval. Közben elkészítjük a gombócokat: a halhúst apróra vagdaljuk vagy ledaráljuk, sóval ízesítjük, fehérborssal, fűszerezzük, tojást keverünk hozzá és annyi lisztet, hogy jól formázható legyen. A masszából gombócokat gyúrunk, lisztbe forgatjuk és bő, forró olajban ropogósra sütjük. A levest forrón tálaljuk, az utolsó pillanatban beletesszük a gombócokat, tetejét frissen vágott kaporlevéllel megszórjuk.
Hasonló receptek
Zöldségleves sült tökkel
Leves, Közepes
Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes
Gyümölcsleves
Leves, Könnyű
Keringési problémák, Mogyorómentes, Cukormentes
Borleves
Leves, Könnyű
Gluténmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes