Téli rakottas
Hozzávalók:
- 1 kg karfiol
- 50 dkg kelbimbó#A mártáshoz: 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 1 mokkáskanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál kukoricaliszt
- 1/2 l zsírszegény tej
Elkészítés:
A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, megmossuk. A kelbimbót szintén megtisztítjuk, megmossuk, kettévágjuk. A karfiollal tűzálló tálba szórjuk. A fokhagymát és a hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, megfuttatjuk benne a hagymákat, hozzáadjuk a paprikát, a kukoricalisztet, kevés sót és tűz fölött sűrűre keverjük. Óvatosan hozzáöntjük a szójatejet úgy, hogy sima mártást kapjunk. Ezt a mártást öntjük a karfiolos keverékre. A tálat lefedjük, előmelegített, forró sütőben, kb. 30 percig sütjük. Levesszük a tetejét és fedő nélkül még 5 percig sütjük. Köszvény esetén a megfelelő étrend célja elsősorban a vér-húgysavszint csökkentése a purinfelvétel korlátozásával, valamint a belső purintermelődés mérséklése. A legtöbb purint a belsőségek, a húsok (főként a sertéshús) és a hüvelyes növények tartalmazzák.
Hasonló receptek
Gombapuffancs zöldfűszeres túróval
Vegetáriánus, Közepes
Csontritkulás, Mogyorómentes, Cukormentes
Gombás túrókrémmel töltött paradicsom
Vegetáriánus, Könnyű
Csontritkulás, Gyomorfekély, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes
Spenóttorta
Vegetáriánus, Közepes
Vashiány, Mogyorómentes, Cukormentes