Sáfrányos halleves
Hozzávalók:
- 2 fej vöröshagyma
- kávéskanál pirospaprika
- 1 babérlevél
- 50 dkg paradicsompüré
- 3 evőkanál liszt
- 60 dkg tőkehal
- kagyló
- 2,5 dl száraz fehérbor
- 5 dl füstölt halleves (leveskockából)
- 3 gerezd fokhagyma
- 8 mandula (hámozott)
- 2 evőkanál petrezselyem (apróra vágott)
- 1 kávéskanál sáfrány
- őrölt bors
- só
Elkészítés:
A hagymákat apróra vágjuk és az olaj felében üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a paprikát, a babérlevelet, a paradicsompürét és sóval, borssal ízesítjük. Lefedve, kislángon 10 percig főzzük. A halat 4 részre vágjuk, lisztbe forgatjuk és a maradék olajban mindkét oldalukon pirosra sütjük a szeleteket, majd előmelegített sütőbe tesszük, míg a leves teljesen elkészül. A kagylókat folyó vízzel megmossuk és a borban 3 percig forraljuk, hogy kinyíljanak, majd ezeket is meleg helyen tartjuk felhasználásig. A bort leszűrjük, hozzáadjuk a hallevest és felforraljuk. Ekkor beleöntjük a hagymás-paradicsomos szószt és a felére forraljuk. A fokhagymákat a mandulával és 1 evőkanál lével turmixoljuk. Hozzáadjuk a petrezselymet, a sáfrányt, majd az egészet a levesbe keverjük. Lefedve, kislángon még 1 percig főzzük. Amikor kész, a levest a halszeletekre és a kagylókra öntjük és alufóliával lefedjük. 1 percre forró sütőbe tesszük és átmelegítjük.
Hasonló receptek
Diós szárnyas-krémleves
Leves, Könnyű
Csontritkulás, Epebetegség, Májproblémák, Gyomorfekély, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Tárkonyos pulykaragu leves
Leves, Közepes
Gluténmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Babos zöldségleves májgaluskával
Leves, Közepes
Vashiány, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes