Házi sajt, II.
Hozzávalók:
- 50 dkg tehéntúró
- 1 l tej
- 6 dkg vaj
- 1 csokor kapor
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-1 csapott teáskanál só és őrölt fehér bors
- késhegynyi szódabikarbóna
- 1 tojás
Elkészítés:
A tejet felforralom és a szétmorzsolt tehéntúrót beleteszem. Még egyszer felforralom, majd szitán (vagy tésztaszűrőben) lecsöpögtetem. A visszamaradt szilárd részt 5 dkg vajjal állandóan kevergetve kis lángon addig főzöm, amíg az egész nyúlósra nem olvad. Ekkor hagyom kihűlni, majd összekeverem a fűszerekkel, a finomra metélt kaporral, a szódabikarbónával, a tisztított, zúzott fokhagymával és beledolgozom a tojást. A maradék vajjal kikenek egy kerek tűzálló tálat vagy lábost és a sajtmasszát beleöntöm. Jól belenyomkodom és ha teljesen hideg, akkor letakarva a hűtőszekrényben dermesztem egy napig. Ezután deszkájára borítom és szikkasztom 24 órán át. A következő napon már fogyasztható. A fűszereket tetszés szerint változtatni is lehet.
Hasonló receptek
Hortobágyi húsos palacsinta
, Közepes
Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Gluténmentes
Szalonnás-sonkás töltött burgonya
, Könnyű
Hízókúra, Mogyorómentes, Cukormentes
Érlelt sajt
, Könnyű
Csontritkulás, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes