Fonott kalács teljeskiőrlésű liszttel
Hozzávalók:
- 400 g liszt
- 50 g teljeskiőrlésű liszt
- 100 g vaj/margarin
- 200 ml tej
- 5 evőkanál eritritol
- 1 teáskanál reszelt bio citrom vagy narancshéj
- 1 db tojás
- 1 csomag porélesztő (500 g liszthez megfelelő mennyiség)
Elkészítés:
Elkészítés kenyérsütőben: vajat (vagy a margarint) megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet. A kenyérsütő leírásának megfelelő sorrendben tegyük a gépbe a hozzávalókat. Briós vagy kalács programot használjunk a kelesztéshez és a sütéshez. Elkészítés kenyérsütőben kelesztve sütőben sütve: a kenyérsütő leírásának megfelelő sorrendben tesszük a gépbe a hozzávalókat - a tojásból tegyünk el egy keveset a kalács lekenéséhez. Briós vagy kalács programon kelesszük. Kelesztés után hagyjuk 5-10 percig pihenni a tésztát. Lisztezett felületen szedjük három részre, kézzel sodorjunk három kötelet, majd fonjuk meg - mintha hajfonatot készítenénk. A megfont kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 10-15 percig pihentetjük (közben begyújtjuk a sütőt) a kalács tetejét lekenjük a félretett tojással. Előmelegített sütőben 200 fokon 15-20 percig, majd 150 fokon 15-20 percig sütjük. Ha sütés közben nagyon pirulna a teteje, fedjük be sütőpapírral, nehogy megégjen. A tészta lazább szerkezetű lesz, ha a sütő aljába egy lábasba - még sütés előtt - vizet teszünk. Elkészítés hagyományosan: elverjük a langyos tejben az édesítőszert és egy teáskanálnyi lisztet, felfuttatjuk benne az élesztőt ? kb. kétszeresére kell nőnie. A liszthez hozzáadjuk tejet, és a többi hozzávalót, a tojásból félreteszünk egy keveset a kalács lekenéséhez, kidolgozzuk a tésztát. Hagyjuk kelni 1-1,5 óra hosszat - kb. 2-3-szoros térfogatúra kell nőnie. A fent leírt módon fonjuk és sütjük.
Hasonló receptek
Bögrés mákos
Desszert, Könnyű
Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Joghurtfagyi
Desszert, Könnyű
Csontritkulás, Gluténmentes, Gyomorfekély, Keringési problémák, Crohn, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Mézes őszibarackkrém
Desszert, Könnyű
Vesebetegség, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes