Zöldségleves sült tökkel
Hozzávalók:
- 1 nagy (vagy 2 közepes) nyári tök (összesen 1 kg)
- 1 teáskanál olívaolaj
- étolaj
- (3 közepes sárgarépa
- apró kockákra vágva)
- 3 zeller
- apró kockákra vágva
- 1 közepes vöröshagyma
- apró kockákra vágva
- 3×4 dl zsírmentes
- sótlan tyúkhúsleves
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- 1/2 teáskanál só
- 1/4 teáskanál őrölt feketebors
- 1 csésze zsírszegény tejszín
- felmelegítve
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. 2. A tök végeit eltávolítjuk, majd hosszában kettévágjuk. A magokat kikanalazzuk, majd az egész tököt bekenjük olajjal. Vágott felével lefelé olajos sütőpapírra helyezzük. Sütőben 45 percig sütjük. 3. Míg a tök sül, egy nagy leveses edényben középerős lángon felforrósítjuk az olajat, hozzáadjuk (a sárgarépát), zellert, vöröshagymát és 5-6 percig pároljuk, míg a hagyma üvegessé válik. 4. Hozzáadjuk a tyúkhúslevest, kakukkfüvet, sót, borsot és felforraljuk. Takarékra vesszük a lángot és lassú tűzön 15 percig főzzük. 5. A megsült tököt kivesszük a sütőből, meghámozzuk, héját kidobjuk. A tök húsát a levesbe kanalazzuk és időnként megkeverve lassú tűzön további 15 percig főzzük. 6. Belekeverjük a felmelegített tejszínt. Részletekben pürévé turmixoljuk a levest. (Botmixerrel egyszerre is össze tudjuk turmixolni a levest)
Hasonló receptek
Sárga leves
Leves, Könnyű
Csontritkulás, Tojásmentes, Mogyorómentes, Gluténmentes
Parajleves
Leves, Könnyű
Vashiány, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Egzotikus gyümölcsleves
Leves, Könnyű
Gyomorfekély, Csontritkulás, Gluténmentes, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes