Téli vitaminsaláta
Hozzávalók:
- 20 dkg burgonya
- só
- bors
- 20 dkg savanyú káposzta
- 20 dkg sárgarépa
- 20 dkg héjában főtt cékla
- 1 narancs
- 1 kis fej lilahagyma
- 3-4 szál újhagyma
- vagy póré
- 1 citrom leve
- 1 evőkanál tökmag
- néhány petrezselyemlevél
- (1-2 gerezd fokhagyma)
- 4 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, apróra felkockázzuk és sós vízben puhára főzzük. A savanyú káposztát forrásban lévő vízben 5 percig főzzük, majd leszűrjük és alaposan lecsepegtetjük. A sárgarépát és a céklát meghámozzuk, mindkettőt szálasra reszeljük (előbb a répát, mert a cékla fest!). A narancsot megsikáljuk, félbevágjuk, 1 ép szép karikát félreteszünk a díszítéshez. Héját lereszeljük, majd kinyomott és átszűrt levével együtt a sárgarépához adjuk. A lila- és újhagymát megtisztítjuk, vékonyan felkarikázzuk, összekeverjük egy kevés sóval, borssal, 2-2 evőkanál citromlével és vízzel. A burgonyát leszűrjük, a hagymás pácba csúsztatjuk és hagyjuk kihűlni. A tökmagot zsiradék nélkül megpirítjuk. A négyféle zöldséget 4 kupacban mély tálba halmozzuk, majd valamelyik színben elütő másik zöldséggel, a félretett narancsszelettel és néhány petrezselyemzölddel díszítjük. Tetejüket megszórjuk a tökmaggal. Az öntethez a maradék (kb. 3 evőkanál) citromlében elkeverünk egy kevés sót, frissen őrölt borsot, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, apránként az olívaolajat és a saláta tetejére locsoljuk.
Hasonló receptek
Tormás-almás cékla
Saláta, Könnyű
Diabetikus, Cukormentes
Virslisaláta
Saláta, Könnyű
Crohn, Csontritkulás, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes
Orosz saláta
Saláta, Könnyű
Epebetegség, Gluténmentes, Gyomorfekély, Keringési problémák, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes