Újházy-tyúkleves
Hozzávalók:
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg kelkáposzta
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- 10-15 szem egész fekete bors
- só
- 5 dkg csiperkegomba
- 5 dkg karfiol
- 10 dkg zöldborsó
- 5 dkg cérnametélt
- néhány szál petrezselyem
Elkészítés:
A tyúkot megmossuk egy nagyobb fazékba tesszük, annyi hideg vizet öntünk rá, amennyi jócskán ellepi és fedő nélkül felforraljuk. Közben megtisztítjuk a leveszöldségeket, majd nagyobb hasábokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a kelkáposztát, a zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, egészben hagyjuk. Teatojásba zárjuk a fokhagymát, a borsot és a sáfrányos szeklicét, a zöldségekkel együtt a leveshez adjuk, kissé megsózzuk. Takarékra kapcsolunk és fedő alatt, éppen csak gyöngyöztetve, az egészet puhára főzzük. A gombát megtisztítjuk, felszeleteljük, a karfiolrózsákat elfelezzük-negyedeljük és a zöldborsóval együtt egy lábasba tesszük. 1-2 merőkanál húslevest szűrünk rá, fedő alatt puhára pároljuk, melegen tartjuk. A megfőtt tyúkhúst óvatosan kiemeljük a levesből, kisebb darabokra bontjuk, a nagyobb csontokat és a bőrét eltávolítjuk, forró levest merünk rá. A levesben főtt vegyes zöldséget deszkára emeljük, vékony hasábokra vágjuk, a külön párolt zöldségekhez adjuk. A többi zöldségfélét és a teatojás tartalmát kidobjuk, illetve más célra elhasználjuk. A maradék levest hagyjuk leülepedni, leszedjük a tetejéről a zsírt, merőkanalanként leszűrjük. Külön edényben, kevés húslevesben megfőzzük a cérnametéltet. Mély leveses tálat forró vízzel kiöblítünk, beletesszük a húsdarabokat, a tésztát, a zöldségeket és rámerjük a forró húslevest. A petrezselymet finomra vágjuk, a leves tetejére hintjük, azonnal tálaljuk.
Hasonló receptek
Raviolis leves
Leves, Közepes
Vashiány, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Diós szárnyas-krémleves
Leves, Könnyű
Csontritkulás, Epebetegség, Májproblémák, Gyomorfekély, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Tavaszi leves
Leves, Könnyű
Vashiány, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes