Bugaci sápatag
Hozzávalók:
- 50 dkg kicsontozott pulykacomb vagy pulykamell
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 10 dkg szalonna
- 30 dkg gomba
- 10 dkg zöldborsó
- 10-15 dkg máj
- 5-6 csemege uborka
- 2 dl tejszín
- 2 dl tej
- 3 dkg zsír
- só
- bors
- pirospaprika
- majoránna
- fokhagyma.
Elkészítés:
A húst vágjuk vékony csíkokra és áztassuk be 2-3 órára sós, fokhagymás tejbe. A hagymát kockára vágva paprikával fonnyasszuk meg kevés zsíron, tegyük rá a húst, borsozzuk meg és addig süssük, míg meg nem puhul a hús. A májat szeleteljük fel, sózzuk meg és tűzforró zsíron, fedő alatt süssük 1-1 percig mindkét oldalán. Levét tegyük külön félre, a májat vágjuk fel vékony csíkokra és szintén tegyük félre. Pici zsíron pirítsuk meg a vágott szalonnát, majd szűrjük le és tegyük félre. Ha a hús félig megpuhult, a maradék húslét öntsük rá, hintsük meg majoránnával, tegyük bele a közepes darabokra vagdalt gombát és kis lángon főzzük fedő alatt, míg majdnem kész lesz. Ekkor tegyük bele a zöldborsót és a gyufaszálnyira vágott uborkát, főzzük kb. 5-10 percig, míg a zöldborsó puhulni kezd, ekkor habarjuk be 2 dl tejszínben jól elkevert 2 kávéskanál liszttel, forrjon egyet és kész is. Tegyük bele a májat és a máj levét, a szalonna zsírját és sózzuk meg ízlés szerint. Tálaláskor szórjuk meg a tetejét a szalonna pörcével. Kagylótésztával, vékony csőtésztával, rizzsel tálalhatjuk. Bármilyen savanyúság, saláta illik hozzá.
Hasonló receptek
Sajtos metéltfelfújt
Egytálétel, Könnyű
Crohn, Mogyorómentes, Cukormentes
Karfiolfőzelék
Egytálétel, Könnyű
Epebetegség, Gyomorfekély, Keringési problémák, Crohn, Mogyorómentes, Cukormentes
Gombás tojás
Egytálétel, Könnyű
Gluténmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes