Kelkáposztafőzelék
Hozzávalók:
- 1 kis fej (40-50 dkg) kelkáposzta
- 4-5 krumpli
- 5 gerezd fokhagyma
- köménymag
- só
- bors
Elkészítés:
Pici olívaolajon megpirítom a zúzott fokhagymát. Amikor már jó erős illata van, de még nem piros, hozzákeverek kb. 2-3 kávéskanáli egész köménymagot, együtt pirítom tovább. Hozzáadom az apróra vágott kelkáposztát, majd a kis kockákra vágott krumplit, felöntöm annyi vízzel, hogy ne lepje el, sózom, borsozom, majd fedő alatt rotyogtatom. Kb. fél óra kell neki, néhány puha krumpli darabot még főzés közben szétnyomkodok fakanállal az edény oldalán, hogy sűrű legyen a lé. Tökéletes egy szelet rozskenyérrel. Köszvény esetén a megfelelő étrend célja elsősorban a vér-húgysavszint csökkentése a purinfelvétel korlátozásával, valamint a belső purintermelődés mérséklése. A legtöbb purint a belsőségek, a húsok (főként a sertéshús) és a hüvelyes növények tartalmazzák.
Hasonló receptek
Magyaros rakott spagetti
Egytálétel, Könnyű
Hízókúra, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Salátafőzelék
Egytálétel, Könnyű
Allergia, Epebetegség, Gyomorfekély, Keringési problémák, Vashiány, Crohn, Vesebetegség, Köszvény, Tojásmentes, Mogyorómentes
Pulykaragu
Egytálétel, Könnyű
Crohn, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes