Szilvás gombóc (10 darab)
Hozzávalók:
- 40 dkg héjában főtt
- melegen áttört burgonya
- 10 dkg gluténmentes zsemlemorzsa
- 10 dkg schär mix b/emese kenyérpor/mantler liszt/coelipan
- fahéjjal kevert kristálycukor
- 2 evőkanál rizsliszt
- 1 teáskanál zsír
- porcukor
- 10 szilva
- 1 tojás
- olaj/zsír
- só
Elkészítés:
A kihűlt burgonyát összegyúrjuk a liszttel, diónyi zsírral, egy tojással és egy csipetnyi sóval. Ne legyen túl lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk! Belisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk és lisztbe mártott késsel kb. 5x5 cm-es lapokra vágjuk. A válogatott szilvát megmossuk, kimagozzuk és minden tésztalapocska közepére egy-egy szilvát helyezünk. A mag helyére fahéjjal kevert kristálycukrot teszünk, a négyzet sarkait összefogjuk és lisztes kézzel gombócot formálunk belőle. A zsemlemorzsát a zsíron vagy olajon világosbarnára pirítjuk. A gombócokat forró, lobogó, enyhén sós vízbe tesszük és miután a gombócok feljönnek a víz felszínére, csendesebbre állítva fedő alatt még 10-15 percig főzzük. A megfőtt gombócokat szűrőkanállal kiszedjük és megforgatjuk a zsemlemorzsában. Tetejüket (fahéjas) porcukorral bőven meghintve fogyasztjuk.
Hasonló receptek
Túrótorta (liszt és tojás nélkül)
Desszert, Könnyű
Gluténmentes, Hízókúra, Keringési problémák, Gyomorfekély, Epebetegség, Csontritkulás, Tojásmentes, Mogyorómentes
Gesztenye golyók
Desszert, Könnyű
Epebetegség, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes
Aludtejes burgonyapogácsa
Desszert, Közepes
Gyomorfekély, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes