Pozsonyi kocka
Hozzávalók:
- 40 dkg gluténmentes nagykockatészta
- 6-7 evőkanál sárgabaracklekvár
- 7-8 evőkanál kristálycukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 8 + 2 dkg vaj/margarin
- 4-5 evőkanál őrölt mák
- 1 citrom reszelt héja
- 2 dl tejföl
- 4 tojás
- só
Elkészítés:
A tésztát forrásban lévő sós vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük és hűlni hagyjuk. A vajat először magában, majd a tojások sárgájával, végül 5-6 evőkanál cukorral habosra keverjük. A tejfölt, a citromhéjat és a lecsöpögtetett tésztát hozzáadjuk, azután beleforgatjuk a vaníliás cukorral habbá vert tojásfehérjét is. Egy kb. 25x20 centis tűzálló tálat kivajazunk, morzsával meghintjük, a tészta egyharmadát belesimítjuk. A maradék cukorral összekevert mákot meg a mazsolát rászórjuk, egyharmadnyi tésztával befedjük. Ezután a lekvárt kenjük rá, majd a tésztával letakarjuk. Előmelegített sütőben, jó közepes lánggal (190°C-on, légkeveréses sütőben 170°C-on) 45-50 percen át sütjük. Melegen, kockákra vágva, vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.
Hasonló receptek
Joghurtfagyi
Desszert, Könnyű
Csontritkulás, Gluténmentes, Gyomorfekély, Keringési problémák, Crohn, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Barackos papucs
Desszert, Közepes
Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Tejberizs
Desszert, Könnyű
Gluténmentes, Vesebetegség, Hízókúra, Gyomorfekély, Epebetegség, Tojásmentes, Mogyorómentes