Zöldséges rétes három fajta töltelékkel
Hozzávalók:
- 12 réteslap (vagy 2 csomag vajas tészta)
- margarin
- zsemlemorzsa
- tojássárgája
- 2 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1/2 karalábé
- 1/2 zeller
- 10 dkg kelbimbó
- 10 dkg brokkoli
- 1 nagy fej hagyma
- 3 kicsi cukkini
- 25 dkg gomba
- 1 kaliforniai paprika (piros)
- 5 dkg szárított paradicsom
- 1/2 kg spenót
- 2 gerezd fokhagyma
- 1,5 doboz ricotta
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 3-4 evőkanál zsemlemorzsa
- só
- bors
- petrezselyemzöld
- zellerzöld
- kakukkfű
- bazsalikom
- szerecsendió
- olívaolaj
- vaj
Elkészítés:
1. töltelék: Egy fél fej hagymát kockára vágunk és 1 evőkanál olívaolajon kicsit megpároljuk. A sárgarépát, fehérrépát, zellert, karalábét, kelbimbót, brokkolit, 1/2 kaliforniai paprikát nagyon apróra (gyufaszál méretűre) vágjuk és megpároljuk a hagymán. Sózzuk, borsozzuk, petrezselyemzölddel, zellerzölddel fűszerezzük. 1/4 doboz ricottát elkeverünk benne és félretesszük.#2. töltelék: Fél fej hagymát felkockázunk, megpároljuk 1 evőkanál olajon. A gombát szintén gyufaszál méretűre vágjuk (kalapját, szárát egyaránt) és megpároljuk a hagymán (lehetőleg elfőzzük a levét). A három kis cukkinit, a 1/2 kaliforniai paprikát, a szárított paradicsomot szintén apróra vágjuk és a gombához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, bazsalikommal, petrezselyemzölddel, kakukkfűvel ízesítjük. 1/4 doboz ricottát, 1 egész tojást elkeverünk benne és hozzáöntünk annyi zsemlemorzsát, hogy egyáltalán ne maradjon alatta víz. Ezt is félreteszük.#3. töltelék: 1/2 kg spenótot 1 evőkanál olívaolajon megpárolunk. Sózzuk, borsozzuk, ízesítjük egy kis őrölt szerecsendióval. Elkeverünk benne 1 egész doboz ricottát és 1 tojássárgáját. A réteslapokat a szokásos módon készítjük elő, azaz, rétegenként margarinnal megkenjük. Egy rúdhoz 3-4 levelet teszünk egymásra. Megszórjuk zsemlemorzsával és erre halmozunk a töltelékből (természetesen csak egyfajtát). A két szélét ráhajtjuk, felcsavarjuk. Kivajazott tepsibe fektetjük és megkenjük vajjal a tetejét. Forró sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
Egy szelet energiatartalma: 167 kcal Szénhidrát: 54,35 g
Köszvény esetén a megfelelő étrend célja elsősorban a vér-húgysavszint csökkentése a purinfelvétel korlátozásával, valamint a belső purintermelődés mérséklése. A legtöbb purint a belsőségek, a húsok (főként a sertéshús) és a hüvelyes növények tartalmazzák.
Hasonló receptek
Spárga spenótmártással
Vegetáriánus, Könnyű
Vashiány, Tojásmentes, Mogyorómentes, Gluténmentes
Gombás lencsekrémleves (húsmentes)
Vegetáriánus, Közepes
Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes
Spenóttorta
Vegetáriánus, Közepes
Vashiány, Mogyorómentes, Cukormentes