Túrós karfiol

Ételtípus: Vegetáriánus Nehézség: Közepes

Diéta: Epebetegség, Gyomorfekély, Csontritkulás, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes

Hozzávalók:

  • 1 kg karfiolfej (szép
  • tömör legyen)
  • 20 dkg tehéntúró
  • 3 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 6 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 5 dkg reszelt sajt
  • szerecsendió (késhegynyi)

Elkészítés:

Sós vízben egészben majdnem teljesen puhára főzzük a karfiolfejet. Közben 1 dkg lisztből 2 dkg vajjal és a tejjel besamelt főzünk. Amikor kihűlt, elkeverjük az áttört túróval. A karfiolt lecsöpögtetjük és keresztben, mint a zsömlét kettévágjuk. Az alsó felét kivajazott tűzálló tálba tesszük, rásimítjuk a túrós tölteléket és ráhelyezzük a karfiol tetejét. A maradék vajból és lisztből világos mártást készítünk, felengedjük 2 dl karfiol főzővízzel, néhány percig állandó keverés mellet forraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a tejfölt és a szerecsendiót. Ha szükséges megsózzuk, bár a karfiol főzővíz úgyis sós volt. Ráöntjük a karfiolra és a tetejét zsemlemorzsával, vagy reszelt sajttal hintjük meg, majd forró sütőben pirosra sütjük.

Hasonló receptek

Csicsóka gomolyasajttal

Vegetáriánus, Könnyű

Gluténmentes, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes

Sült spenót

Vegetáriánus, Könnyű

Vashiány, Mogyorómentes, Cukormentes

Francia tejszínes zöldborsóragu rántott füstölt sajttal

Vegetáriánus, Közepes

Csontritkulás, Mogyorómentes, Cukormentes

Új keresés

Válasszon diétát: