Túrós karfiol
Hozzávalók:
- 1 kg karfiolfej (szép
- tömör legyen)
- 20 dkg tehéntúró
- 3 dkg liszt
- 1 dl tej
- 6 dkg vaj
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 5 dkg reszelt sajt
- szerecsendió (késhegynyi)
Elkészítés:
Sós vízben egészben majdnem teljesen puhára főzzük a karfiolfejet. Közben 1 dkg lisztből 2 dkg vajjal és a tejjel besamelt főzünk. Amikor kihűlt, elkeverjük az áttört túróval. A karfiolt lecsöpögtetjük és keresztben, mint a zsömlét kettévágjuk. Az alsó felét kivajazott tűzálló tálba tesszük, rásimítjuk a túrós tölteléket és ráhelyezzük a karfiol tetejét. A maradék vajból és lisztből világos mártást készítünk, felengedjük 2 dl karfiol főzővízzel, néhány percig állandó keverés mellet forraljuk, majd a tűzről levéve hozzáadjuk a tejfölt és a szerecsendiót. Ha szükséges megsózzuk, bár a karfiol főzővíz úgyis sós volt. Ráöntjük a karfiolra és a tetejét zsemlemorzsával, vagy reszelt sajttal hintjük meg, majd forró sütőben pirosra sütjük.
Hasonló receptek
Gnocchi articsókás krémmel
Vegetáriánus , Közepes
Májproblémák, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Sajtspíz
Vegetáriánus, Könnyű
Gluténmentes, Csontritkulás, Laktózmentes, Hasnyálmirigy, Köszvény, Mogyorómentes, Cukormentes
Babsaláta
Vegetáriánus, Könnyű
Epebetegség, Gyomorfekély, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes