Sonkás-gombócos leves
Hozzávalók:
- 1 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 kis karalábé
- 1/2 fej zeller
- 5 dkg gomba
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2 evőkanál olaj
- 15 dkg zöldborsó (konzerv)
- 1 evőkanál liszt
- 1 l sonkafőző-lé (ha nincs húsleves kockából)
- sonkás gombóchoz: 1,5 szikkadt zsemle
- 6 dkg sonka
- 1 tojás
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1/2 dl tejföl
Elkészítés:
A gombóchoz a zsemlét apró kockára vágjuk. Finomra aprítjuk a sonkát és összekeverjük a zsemlével. A tojást összekeverjük a felolvasztott vajjal, a zsemlemorzsával, a tejföllel, sóval és borssal ízesítjük. A sonkás keveréket hozzáadjuk, jól összekeverjük és fél óráig duzzasztjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, felaprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk a vizet róla és apróra vágjuk. Fazékban felforrósítjuk az olajat és a hagymát üvegesre pirítjuk benne. Hozzáadjuk a zöldségeket, beleöntjük a fagyott borsót és keveregetve néhány percig pároljuk. Megszórjuk a liszttel, 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük a sonkalével, megszórjuk csipetnyi borssal és a forrástól számított kb. 10 percig lassú tűzön lefedve főzzük. A sonkás masszából apró gombócokat formázunk, a levesbe tesszük és további 10 perc alatt készre főzzük. Megszórjuk a petrezselyemmel és forrón tálaljuk.
Hasonló receptek
Diós szárnyas-krémleves
Leves, Könnyű
Csontritkulás, Epebetegség, Májproblémák, Gyomorfekély, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Kapros-túrós cukkinileves
Leves, Könnyű
Csontritkulás, Gyomorfekély, Mogyorómentes, Cukormentes
Joghurtos-tejszínes őszibarackleves
Leves, Könnyű
Csontritkulás, Gyomorfekély, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes