Sonkás-gombócos leves
Hozzávalók:
- 1 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 kis karalábé
- 1/2 fej zeller
- 5 dkg gomba
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 2 evőkanál olaj
- 15 dkg zöldborsó (konzerv)
- 1 evőkanál liszt
- 1 l sonkafőző-lé (ha nincs húsleves kockából)
- sonkás gombóchoz: 1,5 szikkadt zsemle
- 6 dkg sonka
- 1 tojás
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 1/2 dl tejföl
Elkészítés:
A gombóchoz a zsemlét apró kockára vágjuk. Finomra aprítjuk a sonkát és összekeverjük a zsemlével. A tojást összekeverjük a felolvasztott vajjal, a zsemlemorzsával, a tejföllel, sóval és borssal ízesítjük. A sonkás keveréket hozzáadjuk, jól összekeverjük és fél óráig duzzasztjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, felaprítjuk. A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk a vizet róla és apróra vágjuk. Fazékban felforrósítjuk az olajat és a hagymát üvegesre pirítjuk benne. Hozzáadjuk a zöldségeket, beleöntjük a fagyott borsót és keveregetve néhány percig pároljuk. Megszórjuk a liszttel, 2-3 percig pirítjuk, majd felöntjük a sonkalével, megszórjuk csipetnyi borssal és a forrástól számított kb. 10 percig lassú tűzön lefedve főzzük. A sonkás masszából apró gombócokat formázunk, a levesbe tesszük és további 10 perc alatt készre főzzük. Megszórjuk a petrezselyemmel és forrón tálaljuk.
Hasonló receptek
Petrezselyemleves
Leves, Könnyű
Epebetegség, Crohn, Gyomorfekély, Mogyorómentes, Cukormentes
Tejes zöldségleves
Leves, Könnyű
Csontritkulás, Epebetegség, Gyomorfekély, Tojásmentes, Mogyorómentes, Cukormentes
Böjti burgonyaleves
Leves, Könnyű
Gyomorfekély, Epebetegség, Májproblémák, Tojásmentes, Tejmentes, Laktózmentes, Mogyorómentes, Cukormentes, Gluténmentes